Početna Događanja Vladika Grigorije i dr. Nele Karajlić održali književno veče u Štutgartu

Vladika Grigorije i dr. Nele Karajlić održali književno veče u Štutgartu

Dr. Marko Vilotić, Vladika Grigorije i dr. Nele Karajlić: promocija knjiga Preko praga i Solunska 28

„Sedeti i besediti pored Vladike je veliko uzbuđenje“

Interesantno književno veče pod nazivom „Preko praga Solunske 28“ održano je minulog vikenda u Štutgartu u hramu Sabora Srba svetitelja. Na veoma zanimljiv način  i to unakrsno predstavljene su knjige „Preko praga“ Episkopa diceldorfsko-nemačkog Grigorija i „Solunska 28“ muzičara, kompozitora, glumca, pisca dr. Neleta Karajlića. Vladika Grigorije je govorio o knjizi dr. Neleta, a dr. Nele o Vladikinoj. „Za mene je ovo bio interesantan spoj jednog duhovnog lica i osobe koja je vrsni muzičar, tekstopisac pa u dosta slučajeva i komičar. Možda je baš to posebno delovao na svakog slušaoca jer kroz samo predstavljane ovih knjiga mogla se bukvalno pred svakim slušaocem odvijati živa slika perioda koje su u datim romanima opisivali“ prenele je svoje utiske sa promocije Vera Gregović iz Štutgarta, bivša predsednica udruženja Morava i veliki društveni aktivista.

Hram je bio premali za sve koji su želeli da čuju i vide Vladiku i dr. Neleta Karajlića

Vladika Grigorije je sve prisutne svojim kazivanjem na jedan momenat odveo u Beograd, u Solunsku ulicu br. 28, a već u sledećem momentu ih je dr. Nele Karajlić vratio u vrleti hercegovačkih sela i autentičnih likova i događaja. Za samog dr. Neleta Karajlića ova promocija je bila „divna i uzbudljiva“, jer „već samo sedeti i besediti pored Vladike je veliko uzbuđenje, a kamoli slušati i deliti njegove misli, a naravno i osećati takvo bilo publike koja nas je nosila“ izjavio je dr. Nele Karajlić za portal Rasejanje.info

Interesovanje za ovo književno veče je bilo veliko i sam hram je bio premali da primi sve koji su te večeri želeli da čuju i vide interesantnu kombinaciju velikih ličnosti i to dokazuje koliko su baš ovakve večeri i susreti potrebni na ovim prostorima. Program je upotpunio crkveni hor Sveti knjaz Lazar sa nekoliko duhovnih kompozicija i solistom Đorđem Tomićem. Nakon razgovora o knjigama pričalo se o zavičaju, odnosu prema rasejanju i samoj otadžbini a prisutnima je dozvoljeno da Vladiki Grigoriju postavljaju razna pitanja. Potom je usledilo potpisivanje knjiga i uživanje uz kratke i lične razgovore.

Veče za sećanje: Vladika Grigorije i dr. Nele Karajlić sa malim delom publike u Štutgartu
Fotografije: Zoran Radanović i Dragoslav Ćokrović

Prezentaciji ovih knjiga prisustvovali su uvaženi ministri i gosti iz Republike Srpske koji su boravili u Štutgartu zbog obeležavanja Dana i slave Srpske kao i generalni konzuli Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović i Bosne i Hercegovine Biljana Marilović. Takođe bilo je prisutno i mnogobrojno sveštenstvo protojereji stavrofori Stojadin Pavlović, Borisav Simić i Danilo Radmilović, protojereji Dragoslav Ćorković, Stanko Rakić i Bratislav Božović,  protonamesnik Milenko Bakmaz i protođakon Aleksandar Sekulić, kao i sekretar Eparhije dr. Marko Vilotić koji je vodio promociju.