Početna Događanja U Frajburgu proslavljena parohijska slava Sveti Sava

U Frajburgu proslavljena parohijska slava Sveti Sava

Igrači SKUD Nikola Tesla iz Frajburga (foto: rasejanje.info)

Veliki svetac okuplja malu parohiju

Parohijani crkvene opštine Frajburg u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg proslavili su Svetoga Savu, zaštitnika svoje parohije. Veliki dan za malu parohiju upotpunio je dolazak njegovog preosveštenstva Episkopa Grigorija, nedavno postavljenog za novog vladiku u Nemačkoj. On je služio svetu arhijerejsku liturgija uz sasluženje protojereja stavrofora Stojadina Pavlovića iz Beograda, protojereja Danila Radmilovića iz Diseldorfa, Milenka Markovića iz Filingen-Šveningena, Bratislava Božovića kao i domaćina, paroha Jovana Gatarića.

Vladika Grigorije u Frajburgu (foto: rasejanje.info)
Kumovi:Mira i Zoran Talanga dele paketiće (foto: rasejanje.info)

Nakon slavskog obreda u hramu i rezanja slavskog kolača ovogodišnjih domaćina parohijske slave Mire i Zorana Talange sa sinom Davidom, ćerkom Nikolinom i zetom Nemanjom Teletinom, učenici veronauke i Srpske dopunske škole izveli su prigodan program posvećen prvom srpskom arhiepiskopu. Članovi porodice Talanga podelili su svoj deci prigodne paketiće sa bojankom, slikovnicom, slagalicom na temu Svetog Save. Četvrtinu slavskog kolača prihvatili su Ilija i Jerka Panić koji će biti kumovi naredne godine.

Izvođenje Svetosavske himne (foto: rasejanje.info)

U nastavku proslave nakon ručka mladi igrači srpskog kulturnog umetničkog društva Nikola Tesla iz Frajburga odigrali su Igre iz Šumadije a potom su zajedno sa publikom odigrali splet raznih igara. Narodno veselje je potom nastavljeno uz Zoku Jankovića, koga je povremeno veoma profesionalno pratio sveštenik Jovan Gatarić. Za svu decu u sali Veselinka Bogićević-Ošap je i ove godine priredila čokoladne paketiće a druženje je nastavljeno do večernjih sati uz priču, šalu i dobro raspoloženje.

Kumovi sa uvaženim gostima
s leva na desno: protojereji Milenko Marković i Bratislav Božović, kumovi Mira i Zoran Talanga, Dunja Tadić i
protojerej stavrofor Stojadin Pavlović
(foto: rasejanje.info)

Frajburg, poznati univerzitetski grad u jugozapadnom delu Nemačke kao i mnogi drugi gradovi u ovoj zemlji ima veliki broj Srba ali ova crkvena parohija nije jaka. Dok druge okolne parohije kao što su Karlsrue i Filingen-Šveningen imaju daleko veći broj ljudi sa više gradova, Frajburg je na  određeni način usamljen i do sada ni organizacioni ni finansijski nije uspeo da ostvari zamah i počne da radi na pripremi svoga hrama. Dok se ta ideja ne realizuje Srbi će se i dalje na liturgije svake nedelje i za vreme velikih praznika okupljati u iznajmljenim crkvama. Poslednje dve godine i po godine za potrebe frajburške parohije iznajmljena je katolička crkva  (Johannes Kirche) u  selu Au-Merchauzen kraj Frajburga.