Početna Događanja Članovi „Morave“ iz Štutgarta održali informativnu skupštinu

Članovi „Morave“ iz Štutgarta održali informativnu skupštinu

Potpredsednica Diana Gregović, predsednik Nebojša Antić,
trener Srđan Koškanjac i blagajnik Ljubica Pantić
foto: SHDK Morava

Prethodna  godina puna događanja

Članovi srpskog humanitarnog i kulturnog društva (SHKD) „Morava“ iz Štutgarta održali su minulog vikenda informativnu skupštinu. Prostorija udruženja bila je premala da primi sve  koje su došli što je dokaz da je interesovanje kako za minuli rad tako i za budući  bilo veliko. Kako i dolikuje skupštinu je otvorio i sve prisutne pozdravio predsednik  Nebojša Antić, koji je ujedno pohvalio veliki broj posebno mladih koji su prisustvovali skupštini i vredno radili za svoju „Moravu“.  

Sekretar društva Siniša Burgić podneo je izveštaj o radu. Uz slajdove svi su se uverili koliko je bilo mnogo akcija. Moravaca je u 2018. bilo svuda: odazvali su se crkvenim proslavama,  zatim proslavama članica Kola srpskih sestara „Sveta Petka“ iz Štutgarta, proslavi hrišćanske humanitarne zajednice „Radosti moja“, učestvovali su na letnjim i jesenjim danima kulture grada Štutgarta, Srpskom saboru, organizovali uspešno proslavu jubileja 20 godina postojanja od osnivanja udruženja, pa koncert hora duhovnog pevanja, išli na folklorna takmičenja sa srednjom i velikom grupom, gostovali kod drugih društava… Ipak našlo se vremena i za zajednička druženja i izlete koji uvek ostaju u prelepom sećanju.

Bilo je dosta i humanitarnih akcija po kojima su Moravci u Srbiji i Republici Srpskoj itekako poznati. Najvažnije su da i prethodne godine članovi „Morave“ kompletno opremili đake prvake u SOS dečijem selu u Kraljevu i da su nabavili 50 invalidskih kolica za dom sa decom ometenom u razvoju u Veterniku i u Velikom Popovcu. Kolica su spremna i čeka se samo potrebna dokumentacija iz Srbije kako bi špediter mogao da ih bez carine odveze na odredišta. 

Deo prisutnih na skupštini
foto: SHKD Morava

Ljubica Pantić, blagajnik udruženja,  od milja nazvana „ministar finansija“ podnela je finansijski izveštaj U prethodnoj godini bilo je dosta izdataka: za umetničke rukovodioce koji su išli na seminare, za nove nošnje, za koreografe iz matice, za humanitarne akcije… ali se uvek vodilo računa da se deo novca odvoji i za decu i omladinu koja su preko cele godine dolazila na treninge i marljivo trenirala. Organizovani su izleti za decu i omladinu , koja će njima ostati u lepom sećanju. „Veselja, smeha i druženja kod nas ne nedostaje“, poručila je uprava „Morave“.  „Moramo napomenuti da je kod našeg „ministra finansija“ sve uvek dobro proračunato, izračunato tako da i pored obimnih troškova finansijska godina je završena u zavidnom plusu“, istakao je predsednik Morave Nebojša Antić. Ljubica Pantić se zahvalila svim članovima istakavši da tako dobar rezultat ne bi mogli da ostvare ni tako dobre uspehe da imaju da se roditelji dece i omladine kao i ostali članovi nisu ponovo angažovali.

Diana Gregović, potpredsednica Morave iznela je plan rada za naredni period. Diana je ujedno glavni koordinator svih putovanja i izleta ali i kontakt osoba na relaciji omladina – uprava. Brat i sestra Srđan i Milica  Koškanac, umetnički rukovodioci svih folklornih grupa izneli su svoje izveštaje, pohvalivši pri tom broj igrača, uspešne treninge kao i mogućnost rada sa decom u više grupa. Kao glavni cilj istakli su kvalifikaciju izvođačkog ansambla za Evropsku smotru folklora koja će se ove godine u junu mesecu održati u Beogradu.
I ovoga puta skupština je bila odlično pripremljena, atmosfera odlična sa puno konstruktivnih ideja. Moravci i u ovoj godini nastavljaju da rade intenzivno. Kalendar je ponovo prilično popunjen i svi očekuju da će i ova godina biti odrađena kako to samo njima dolikuje i veoma uspešna kao i prethodne.