Početna Događanja Koncert ansambla Kolo u Parizu i aktivnost Stalne delegacije Srbije pri Unesku

Koncert ansambla Kolo u Parizu i aktivnost Stalne delegacije Srbije pri Unesku

Koncert ansambla Kola u Parizu
Foto: Jelena Janković

Stalna delegacija Republike Srbije pri Unesku imala je u ovoj godini više aktivnosti, kojima je nastojala da srpsko kulturno nasleđe približi međunarodnoj javnosti. Počelo se sa prezentacijom slave, praznikom porodice posvećenom svetitelju zaštitniku domaćinstva, koju je Srbija upisala na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Prikazan je video materijal o slavi, a potom su predstavnici Stalne delegacije pripremili slavsku trpezu, koja je važan segment proslavljanja sveca kao zaštitnika srpske porodice.

Potom je organizovano predstavljanje srpske etno muzike i nacionalne kuhinje. Muzičko veče u prostorijama srpske delegacije je vodio muzikolog Vojin Jarličić. Posebnu pažnju Jarličić je posvetio muzici sa Kosova i Metohije, dok je ansambl “Kolo” iz Beograda izveo pesmu “Bilbil pile, ne poj rano”. Gde su Srbi, tu je i hrana, pa je organizovano predstavljanje nacionalne kuhinje Srbije uz prikaz materijala Turističke organizacije Srbije “Hrana za dušu”. Gosti su mogli da probaju i specijalitete, koje su pripremili članovi Stalne delegacije pri Unesku.

Srpske igra u Palati Unesko
Foto: Jelena Janković

Poslednja u nizu aktivnosti krajem marta, bila je koncert ansambla Kolo iz Beograda u dvorani Palate Unesko u Parizu. Koncert je organizovan u saradnji sa Partenon – Akademijom za grčke plesove i tradiciju iz Pariza, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i diplomatskih misija Srbije i Grčke pri Unesku.

Sala za 1400 osoba je bila popunjena do poslednjeg mesta. Gledaoci su uživali u divnom i bogatom programu igrača Kola, koji su na vrlo upečatljiv način prezentovali ionako bogato srpsko kulturno nasleđe. Sam značaj nastupa ansambla Kolo u Unesko palati u Parizu je bio veliki iz razloga što je krajem 2017. godine srpsko kolo upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva.

Od 2017. srpsko kolo je na listi Uneskove Reprezentativne liste nematerijalnog nasleđa čovečanstva
Foto: Jelena Janković

Posetioci koncerta u Parizu su mogli da uživaju i da se dive tradicionalnim igrama iz Srbije. Četrdeset sedam mladih igrača je dva sata izvodilo razne srpske igre kao što su Bosilegradsko krajište, Dubočke Kraljice, Starobosansko nemo kolo iz Glamoča i Svadbeni običaji iz sela Koretište. Prisutni su se divili spletu igara iz Srbije i oduševljeno su reagovali na skoro svaki pokret profesionalnih igrača. Mladi iz Kola su, kao i uvek na koncertima, bili veseli i sigurni pri svakom pokretu. Za Desu Popović iz Pariza predstavnici ansambla Kolo iz Beograda su u svakom trenutku prisutnoj publici pokazivali ljubav prema igri i muzici, igračku kreativnost, ritmičku osećajnost i entuzijazam. Publika je pokazala da ceni uloženi napor i trud igrača.

Predstavnici ansambala Kolo i Partenon su nakon ovog zajedničkog poduhvata najavili nastavak saradnje i nove zajedničke akcije. Divne momente sa koncerta zabeležila je mlada fotografkinja iz Beograda, Jelena Janković.