Početna Vesti Ustupite ili pozajmite predmete i sećanja Narodnom muzeju u Valjevu

Ustupite ili pozajmite predmete i sećanja Narodnom muzeju u Valjevu

Narodni muzej Valjevo
Foto: Fejsbuk stranica Muzeja

Uskršnji praznici se bliže i za većinu kratki ili duži odmor počinje za vikend, posebno za roditelje u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg čija deca idu u školu. Mnogi će otići do Srbije, da vide članove svojih porodica, rođake i prijatelje, a to je divna prilika da se i Valjevci, koji žive u rasejanju, ukoliko žele odazovu akciji Narodnog muzeja Valjevo i daju svoj doprinos.

Uprava i kustosi Narodnog muzeja u Valjevu u okviru programa Noć muzeja 2019. priređuju izložbu pod nazivom “Kako smo se igrali i odrastali – nekoliko priča o odrastanju”. Želja je da se predstavi odrastanje u valjevskom kraju od kraja 19. pa do kraja 20. veka. Izložba bi bila grupisana u nekoliko celina:

– Deca u običajnoj praksi životnog ciklusa (rođenje, babine), u običajima godišnjeg ciklusa (Božić, Vaskrs i božićni i vaskršnji praznici, slava)

– Odevanje dece u seoskoj i gradskoj sredini

– Briga o deci i njihovo obrazovanje

– Kako smo se i čime igrali

Pripremanje izložbe „Kako smo se igrali i odrastali“
Foto: Fejsbuk stranica Muzeja

Zato su potrebni predmeti, koji svedoče o odrastanju (dečija odeća, igračke, lutke, spomenar, porodične fotografije…) ali je potrebno zabeležiti i sećanja. “Poštovani sugrađani, budite kustos sopstvenog nasleđa i podelite Vaše uspomene sa nama, na primer sećanja na Vaše odrastanje ili vaših srodnika i prijatelja. Još je lepše, ako postoji i neki predmet, vezan za tu priču. Važe kazivanje i predmeti biće nam dragoceni” stoji u pozivu upućenom Valjevcima preko Fejsbuk stranice Valjevskog muzeja. Predmete i fotografije svi zainteresovani mogu pokloniti Narodnom muzeju ili samo ustupiti za potrebe izložbe. Dodatne informacije mogu se dobiti od kustosa Gordane Pajić i Natalije Marković.