Početna Događanja Fotografkinja Jelena Janković svojim umetničkim delima osvaja svet

Fotografkinja Jelena Janković svojim umetničkim delima osvaja svet

 

Jelena Janković sa prestižnom nagradom
Foto: Fejsbuk stranica J. Janković

Divne fotografije na koncertu Kola u Parizu uradila je mlada Jelena Janković, umetnička fotografkinja iz Beograda. Jelena, koja se specijalizovala za plesnu i pozorišnu fotografiju, aktivno se bavi dokumentarnom, konceptualnom i eksperimentalnom fotografijom. Pored rodnog Beograda izlagala je u Moskvi, Meksiko sitiju, Istambulu, Tokiju, Kuala Lumpuru, Sijeni, Zagrebu…  Dobitnica je nekoliko najznačajnijih internacionalnih nagrada za svoj rad. Autor je fotografija u više od 40 pozorišnih produkcija. Sarađivala je sa rediteljima i koreografima širom Evrope, a prošle godine (2018.) je, u saradnji sa ansamblom Kolo iz Beograda, objavila svoju prvu foto monografiju „KOLO – 70 godina kasnije”. Tom monografijom je kroz umetničku fotografiju predstavila tradicionalni ples Srbije.  Inače, Jelena se 2015. Priključila kreativnom timu Nacionalnog Ansambla KOLO i postala njihov zvanični fotograf, čime je započela istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru.

Detalj iz foto monografije „KOLO – 70 godina kasnije”
Foto: Jelena Janković

Jelenine fotografije objavljene su u mnogim renomiranim svetskim časopisima Rolling Stone, National Geographic, ELLE, VICE, LensCulture, Lürzer’s Archive, KOSMOS, GEO… Član je udruženja ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Neke od dobijenih nagrada su Prva nagrada za umetničku fotografiju na manifestaciji  Noć muzeja  za dokumentarnu fotografiju (2010. i 2013.) u Srbiji, zatim joj je dodeljena Plaketa Sterijinog pozorja za pozorišnu fotografiju (2011.), pa je nagrađena je za umetničku fotografiju na manifestaciji  Photographic Angles Competition FACES u Velikoj Britaniji u kategoriji portret (2013). 

Monografija ansamla „Kolo“
Foto: Jelena Janković

2015. je dobila Prvu nagradu na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays, dve godine kasnije Prvu nagradu i Canon Grand Prix Award, kao ukupna pobednica Balkan Photo. Bila je finalista u kategoriji Street photography i pobednik u nacionalnoj kategoriji  2017 Sony World  Photography Awards, u Londonu. Dobitnica je i Druge nagrade Siena International Photo Awards 2017 u Italiji, pa Druge nagrade na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015 u Hrvatstkoj. Zatim je osvojila prvu nagradu na takmičenju The Andrei Stenin International Photo Contest 2017, u Rusiji i iste godine je bila Finalista Travel Photographer Society 2017,  u Kuala Lumpuru… U 2018. godini stigle su nagrade iz Japana, Gruzije i Rusije Honorable Mention winner  Tokyo International Photography Award,  Japan, Finalista Kolga Tbilisi Photo 2018, Gruzija i Bronze Awarded  Moscow International Foto Awards 2017, Rusija. U ovoj godini Jelena je ostvarila nagradu grada Tokyo International Photography Award, u Japanu.

Iz foto monografije ansambla „KOLO – 70 godina kasnije”
Foto: Jelena Janković

 

Imala je pet samostalnih izložbi i 28 kolektivnih. Rođena je u Beogradu 1985. godine. Njena divna dela se mogu videti na internet stranici: www.jelenajankovic.photography