Početna Škola Utisci iz Štutgarta sa dečije priredbe “Ala je lep ovaj svet”

Utisci iz Štutgarta sa dečije priredbe “Ala je lep ovaj svet”

Đaci iz Štutgarta sa okolinom i svojim nastavnicama po dolasku u Frankurt
Foto: arhiva B. Petrović

Svako putovanje u kome je druženje dece na prvom mestu, izlet u novu sredinu, osvojene nagrade kao i dobijene pohvale za naučeno i za trud su velika motivacija za decu, da uče još više i da se razvijaju u edukativnom smislu. To su ocenili stariji učenici Srpske dopunske škole, koji su putovali u Frankfurt sa svojim nastavnicama iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Putovanje vozom iz Štutgarta, sâmo takmičenje, kao i šetnja Frankfurtom će za sve njih ostati u vrlo lepom sećanju. Osvojene nagrade su zahvalnost i učiteljicama, koje su se trudile i radile sa njima, kako bi što bolje upoznali i naučili srpski jezik i istovremeno ga pravilno koristili i akcentovali. Zadovoljstvo je sa druge strane bilo i kod učiteljica.

Sa osvojenim nagradama i diplomama
Foto: arhiva B. Petrović

„Rado sam se odazvala pozivu koordinatorke Srpske dopunske škole za Evropu, Biljane Bukinac, da moji đaci učestvuju na takmičenju u recitovanju u Frankfurtu“, rekla je Biljana Petrović, učiteljica iz Štutgarta. “Poslednje četiri godine, koliko radim u Srpskoj dopunskoj školi „Vuk i Dositej“ u Štutgartu i okolini, sa svojim učenicima na časovima negujem lepo kazivanje poezije, a na brojnim akademijama i drugim priredbama i primenjujemo naučeno. Ovaj poziv je bio još jedna divna prilika za to! Moram reći, da su moji đaci, kada su čuli da je nagrada za najbolje recitovanje na školskom takmičenju zapravo put u Frankfurt, bili veoma motivisani i veliki trud su uložili da budu izabrani kao najbolji“ dodala je Biljana Petrović.

Nezaboravno putovanje učenika Srpske dopunske škole iz Štutgarta sa okolinom
Foto: arhiva B. Petrović

Na put je krenula grupa od 16 učenika, recitatora i učenica, koje su nastupale u vantakmičarskom delu programa. Sa njima su pošli i verni drugari sa grupom roditelja i učiteljice. Deca su imala priliku da se prošetaju jednom od glavnih ulica grada i bila su očarana visokim zgradama u srcu Frankfurta, izgrađenim u modernom stilu, jer je Štutgart posve drugačiji grad. „Trema pred nastup, ali i celodnevno druženje sa drugim učesnicima programa, pohvale koje su dobili od stručnog žirija, da su imali visoko ocenjen nastup, kao ujednačena grupa po nivou izražajnosti, učinilo je ovaj dan nezaboravnim“ naglasila je profesorka Petrović. „Mislim da je ovo putovanje, u celini, najlepša nagrada koju su deca mogla da dobiju za svoj trud.  Svi učenici iz Baden-Virtemberga i Hesena, kao i njihovi nastavnici, pokazali su, da imaju potencijala da i ubuduće budu ne samo učesnici, već i organizatori ove najznačajnije vannastavne aktivnosti za negovanje maternjeg jezika“, rekla je za kraj svoje mišljenje Biljana Petrović.