Početna Događanja Izložba u Vićenci: “Srbija i Italija, jedna zaboravljena priča 1914. – 1918.”

Izložba u Vićenci: “Srbija i Italija, jedna zaboravljena priča 1914. – 1918.”

Sa otvaranja izložbe „Srbija i Italija, jedna zaboravljena priča“
Foto: Darko Hadžić

U Vićenci je minulog vikenda (14.04.2019.) otvorena izložba pod nazivom “Srbija i Italija, jedna zaboravljena priča 1914. – 1918.” Postavka je posvećena srpsko-italijanskim odnosima u periodu od 1914. do 1918. godine. Posebna pažnja posvećena je dokumentima koji svedoče o diplomatskim, kulturnim i vojnim vezama dve države. Prikazana je i istorija Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a samu izložbu prati bogato ilustrovani dvojezični katalog autora dr. Miroslava Perišića i Jelice Reljić.

Gradonačelnik Vićence Vićence Frančesko Ruko, počasni konzul Srbije za područje Veneto Loreta Bađo, ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić otvaraju izložbu
Foto: Darko Hadžić

Na predlog srpske ambasade u Rimu, izložbu je organizovala počasni konzul Republike Srbije za oblast Veneto gospođa Loreta Bađo i to u saradnji sa Savezom Srba u Italiji. Pokrovitelj manifestacije je Opština Vićenca. Ideja organizatora je da se ovom izložbom javnost u Italiji podseti na značaj doprinosa Srbije savezničkoj pobedi, kao i na velike žrtve koje su podnete tokom rata.

Interesovanje za izložbu je bilo veliko
Foto: Darko Hadžić

Otvaranju izložbe prethodila je konferencija, koja je počela izvođenjem italijanske i srpske himne, koje su odsvirali studenti muzičkog konzervatorijuma Vićence „Arrigo Pedrollo“. Pesmu “Tamo daleko” izvela je Julija Lazić, učenica srpske Dopunske škole Sveti Sava i ujedno i član crkvenog hora “Sveti Luka” u Vićenci. Mnogobrojne prisutne goste pozdravili su gradonačelnik Vićence Frančesko Ruko, počasni konzul Srbije za područje Veneto Loreta Bađo, ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić, kao i direktor Arhiva Srbije dr. Miroslav Perišić.

Detalj sa izložbe:objašnjenje gradonačelniku Vićence, počasnom konzulu Srbije i ambasadoru Srbije o čelnim ljudima srpske istorije
Foto: Darko Hadžić

Za samo otvaranje izložbe vladalo je veliko interesovanje, pa su u Palati Kordelina (Palazzo Cordellina) u gradskoj biblioteci prisustvovali i čelni ljudi opštine Vićenca – među njima Leonardo di Marco, savetnik Opštine Vićenca zadužen za internacionalne odnose i javni tužilac Vićence dr. Paolo Daineze. Sa srpske strane prisustvovao je predstavnik srpske crkve protojerej Dalibor Đukić, predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić i potpredsednik Saveza Neša Lazić, učitelji Srpske dopunske škole, kao i učenici srpske škole iz Vićence, mnogobrojni članovi srpskih udruženja sa područja Vićence, Verone, Udina, Treviza, Padove….

Posluženje za goste po srpskim običajima
Foto: Darko Hadžić

Izložba će biti otvorena do 19. aprila od 15 do 18.30 časova.