Početna Događanja Srbi u Rumuniji dobili „Dan Svetog Save”

Srbi u Rumuniji dobili „Dan Svetog Save”


Poslanik u rumunskom parlamentu i inicijator zakona Slavoljub Adnađ
Foto: Fejsbuk stranica Saveza Srba u Rumuniji

Lepa vest stigla je iz Rumunije, gde su Srbi dobili da 27. januar – Dan Svetog Save, bude praznik srpske manjine u Rumuniji. Na legislativnu inicijativu poslanika srpske manjine u Parlamentu Rumunije Slavoljuba Adnađa, Dom poslanika rumunskog parlamenta nedavno je usvojio zakon, kojim je 27. januar postao praznik srpske manjine u Rumuniji. Ovom, za Srbe velikom, događaju u rumunskom parlamentu prisustvovao je vladika temišvarski Lukijan, kao i protojerej-stavrofor dr. Marinko Markov, arhijerejski zamenik. Prisustvo čelnih ljudi srpske pravoslavne crkve u parlamentu Rumunije pozdravljeno je velikim aplauzom svih predstavnika svih političkih partija i poslanika.

Aplauz za vladiku Lukijana i protojereja-stavrofor
dr. Marinka Markov
Foto: Fejsbuk stranica Saveza Srba u Rumuniji


Kako je istakao poslanik srpske manjine u parlamentu Rumunije Slavoljub Adnađ, inicijator ovog zakona, „usvajanje zakona je veoma važno za srpsku zajednicu u Rumuniji, jer je Sveti Sava centralna ličnost srpske istorije, kulture, duhovnosti i Srpske pravoslavne crkve“. Po Adnađu, zakon je usvojen u godini, u kojoj se obeležava 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koju je svojim diplomatskim naporima izdejstvovao upravo Sveti Sava 1219. godine od Carigradske ekumenske patrijaršije, postavši ujedno njen prvi arhiepiskop.

„Kult ličnosti, kao i duhovno i materijalno nasleđe koje je Sveti Sava ostavio srpskom narodu, traju osam vekova. Sv. Sava je ličnost, koja je Srbima dala duh i moć određujući opstanak Srpske pravoslavne crkve i Srba kao naroda“, istakao je tokom obraćanja rumunskim poslanicima i poslaničkim grupama u Parlamentu Slavoljub Adnađ.

Zakon koji je usvojen u rumunskom parlamentu predviđa da  Dan Svetog Save mogu organizovati centralne i lokalne vlasti, institucije pod njihovom upravom ili koordinacijom, kao i civilna, fizička i pravna lica. Zakon takođe predviđa da se može organizovati i učestvovati u programima (kulturnim, obrazovnim, umetničkim) društvenim ili naučnim manifestacijama, posvećenim promociji srpske manjine u Rumuniji.

Zadovoljni usvojenim zakonom: protojereja-stavrofor dr. Marinka Markov, vladika Lukijan i poslavnik Slavoljub Adnađ
Foto: Fejsbuk stranica Saveza Srba u Rumuniji

Zakon predstavlja ogromno priznanje srpskoj zajednici od strane rumunske države. „Ovaj zakon će pomoći da se očuva i unapredi kultura srpske manjine u Rumuniji, zatim da se promoviše imidž Rumunije u svetu, kao zemlje koja daje podršku kulturnoj raznolikosti i dobrom suživotu u našoj zemlji, i potvrdi neosporna stvarnost u vezi sa omogućavanjem svih prava i sloboda građana i podrške, koju nacionalne manjine u Rumuniji uživaju“, naveo je između ostalog poslanik Slavoljub Adnađ.