Početna Događanja U Štutgartu održane Vidovdanske sportske igre: Kros RTS-a otvorio ministar prosvete Mladen...

U Štutgartu održane Vidovdanske sportske igre: Kros RTS-a otvorio ministar prosvete Mladen Šarčević

Otvaranje Trećih Vidovdanskih sporstkih igara u Štutgartu
Foto: Rasejanje.info

Treće po redu, Vidovdanske sportske igre učenika Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, ostaće upisane u analima srpskog rasejanja kao prve igre đaka svih učiteljica, koje predaju u ovoj pokrajini sa skoro svih punktova. Oko 300 učenika sedam prosvetnih radnica je učestvovalo na ovoj manifestaciji u okviru koje su održana dva velika događaja: Kros RTS-a, kao obavezna vannastavna aktivnost Srpske škole i fudbalski turnir. Učesnicima su bile ponuđene rekreativno-sportske i zabavne igre sa rekvizitima, kao i prezentacija tekvondoa i naravno dobro druženje dece iz raznih gradova. Vidovdanske sportske igre održane su četvrtak, 30. maja, u glavnom gradu pokrajine Baden-Virtemberg.

Nakon intoniranja srpske himne, manifestaciju je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je specijalno iz Beograda došao za Štutgart, da ponovo podrži rad Srpske dopunske škole. Ministar Šarčević je čest gost Srpske škole u pokrajini Baden-Virtemberg. Kako sam kaže, svakim svojim dolaskom stavlja do znanja koliko je Srpska dopunska škola važna i za ministarstvo i za njega lično.

Najmlađi učesnici krosa
Foto: Rasejanje.info

Na otvaranju Trećih Vidovdanskih sporskih igara bili su prisutni i sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Štutgarta, protoprezviter stavrofor Borislav Simić i protoprezviter Stanko Rakić, a specijalni gost bio je vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije. Organizator je bio Savet roditelja „Škole Vuk i Dositej“ iz Štutgarta i okoline, na čelu sa koordinatorom Zoranom Davidovićem, a domaćini su bili roditelji đaka iz Ludvigsburga i Kornvesthajma, koje su predvodili Dragana Stevanović i Ana Aleksić. „Školu Vuk i Dositej“ vodi profesorka srpskog jezika i književnosti Biljana Petrović, koja je pre tri godine i osmislila Vidovdanske sportske igre. Pokrovitelj ove sporske manifestacije, koja je i među đacima i među roditeljima već postala vrlo popularna, je Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, na čelu sa generalnim konzulom Božidarom Vučurovićem. Skoro svo osoblje konzulata je bilo prisutno, a iz Frankfurta je došla i koordinatorka Srpske dopunske škole Biljana Bukinac. Svoje koleginice u Baden-Virtembergu podržale su i učiteljice iz Frankfurta, kao i roditelji sa čitave teritorije Baden-Virtemberga.

Pobednici krosa RTS-a 2019.
Foto: Rasejanje.info

Na ovom divnom sportskom druženju učestvovalo je oko 300 dece od 5 do 15 godina. Učenici su bili podeljeni u 27 grupa i to po uzrastu i polu, kako već nalažu propozicije. Trčalo se od 100 do 600 metara u zavisnosti od uzrasta. Veliki broj roditelja i posetilaca je bodrio đake, dok je učiteljica Mirjana Milošević trčala pored svakog njenog učenika. Zlatne, srebrne i bronzane medalje, kao i diplome RTS-a, su dodeljene pobednicima, dok su svi ostali učesnici dobili medalju za učešće.

Detalj sa dodele medalja i diploma
Foto: Rasejanje.info

Vidovdanske sportske igre odvijale su se u divnom ambijentu sportskog centra okruženog zelenilom, koga drži naš poznati ugostitelj Radoslav Raka Đuričković, a u okviru kojeg je i restoran Valdblik sa srpskom kuhinjom. Članovi organizacionog odbora su lepo dekorisali teren i obezbedili su za decu doručak, ručak i vodu za osveženje. Razmišljalo se o svim detaljima. Dok su se deca družila, roditelji su mogli da se opuste uz divne razgovore, primamljive mirise sa roštilja i hladna pića. Roditelji su uživali i u iskrenim i radosnim dečijim trenucima, ali su morali i da teše zbog neosvojenih željenih mesta u trkama.
Profesorka Biljana Petrović, čiji su roditelji organizovali ovu manifestaciju, istakla je koliko je zadovoljna i presrećna što su još jedne Vidovdanske igre realizovane i da je ovakva manifestacija „jedan od najlepših načina popularizacije srpske škole u dijaspori i da se negovanje srpskog jezika i na ovaj, „sportski“ način uspešno može dalje razvijati“. Ona se iskreno nada da će roditelji srpske škole „Vuk i Dositej“ iz Štutgarta sa okolinom i nakon njenog povratka za Srbiju nastaviti sa organizacijom Vidovdanskih sportskih igara.

Bodrenje publike
Foto: Rasejanje.info