Početna Događanja Iza uspešnih Vidovdanskih sporskih igara u Štutgartu stoji dobra organizacija i veliki...

Iza uspešnih Vidovdanskih sporskih igara u Štutgartu stoji dobra organizacija i veliki tim roditelja (01)

Utisak koordinatora Zorana Davidovića

Utisci sa trećih po redu Vidovdanskih sportskih igara se još sabiraju. Organizatori, nakon meseci priprema i rada, mogu da odahnu. Glavni utisak je, da je manifestacija bila mnogo lepa, dobro posećena i još bolje organizovana. Veliku ulogu odigrali su i vremenski uslovi, koji su doprineli da se na manifestaciji ostane duže nego što se planiralo.

Deo organizacionog tima sa koordinatorom Zoranom Davidovićem (u donjem redu prvi s desna) Foto: Rasejanje.info

Organizatori ovih igara bili su Savet roditelja „Škole Vuk i Dositej“ iz Štutgarta i okoline, sa svojih sedam punktova, čiju decu podučava profesor Biljana Petrović. Domaćin ove manifestacije bili su roditelji đaka iz Ludvigsburga i Kornvesthajma. Pokrovitelj je bio Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, a koordinator Zoran Davidović, roditelj čije dete je još prošle godine završilo osmogodišnju školu na srpskom jeziku.

Zoran Davidović se posebno zahvaljuje mladom Lararu Kovačeviću što je i pored gipsa trčao i pobedio u kategoriji dečici 5 godina
Foto: Rasejanje.info

“Motiv ove manifestacije je od samog početka bilo druženje srpske dece iz cele pokrajine Baden-Virtemberg – u čemu smo i uspeli”, rekao je za internet portal Rasejanje.info Zoran Davidović, koordinator ove manifestacije. On je dodao, da je želja roditelja škole “Vuk i Dositej” da u narednom periodu okupe decu iz svih srpskih škola u Nemačkoj. “Kao što imamo nasušnu potrebu za ćirilicom, tako imamo potrebu za takvim okupljanjem, upoznavanjem i druženjem srpske dece iz okoline i šire, naravno, kroz sportske aktivnosti. Ni roditelji ni deca nisu svesni, koliko veliki broj Srba živi na ovim prostorima, tako da ove manifestacije mogu da daju sliku u kolikom broju nas ima – da osnaže i daju osećaj sigurnosti kako deci tako i odraslima“, podvukao je Zoran Davidović.

On je istakao, da je neizmerno srećan što su treće po redu Vidovdanske sporske igre prošle u najboljem redu, da se niko nije povredio i da su se svi lepo vratili kući – „nadam se, i sa lepim utiscima.“
„Trenutno, iako ispunjen zadovoljstvom, sabiram i preispitujem samoga sebe šta se propustilo i šta je moglo bolje, jer tokom igara sam, pored pohvala, pažljivo osluškivao i dobronamerne kritike, koje će nam pomoći da slične igre budu još bolje i lepše“, podvukao je koordinator Vidovdanskih igara, koji je između ostalog i profesionalni fudbalski sudija.

Specijalna pohvala koordinatora Zorana ide Lazaru, Banetu i Srđanu (na slici Lazar i Bane) Foto: Zoran Davidović

Zoran Davidović se takođe puno zahvaljuje srpskom generalnom konzulu u Štutgartu Božidaru Vučuroviću, koji je imao razumevanje i svaki put dao podršku, kada god mu se koordinator obratio. „Pored njegovog doprinosa, veliki udeo je svih učiteljica i njihove dece i roditelja, a posebno profesorke Biljane Petrović. Kako jedan čovek nikad ne može sve ovo da iznese sam, tu su bili i ljudi iz koordinacionih sportskih odbora, a takođe i moja supruga Duja i sin Lazar, koji su mesecima sa mnom, rame uz rame, pripremali ovu veoma, veoma zahtevnu sportsku manifestaciju – ovde se radilo praktično o tri istovremene aktivnosti: krosu, fudbalu i slobodnim igrama sa rekvizitima“, naglasio je Davidović.

„Nagrade su takođe bile obilne. Pehari (sa gravurom) za sve fudbalske ekipe uključujući figurice za najbolje, medalje za svakog fudbalera sa gravurom igara, slike sa autogramom Mijata Gaćinovića za svakoga, lopte za prva tri mesta, veliki prelazni pehar sa gravurom, crkveni časopis za svakoga. Učesnicima krosa za prva tri mesta su uručene medalje (zlatna, srebrna, bronzana) sa gravurom, diplome, dok su svi ostali dobili utešne medalje sa gravurom i crkveni časopis. Kad se ovom doda da su sva deca imala besplatan doručak, ručak i piće, mislim da je zaista pružen maksimum“ istakao je Davidović.

Lazar i Srđan (kao i Bane na gornjoj slici) su za sprovođenje fudblaskog turnira na Vidovdnaskim igrama „junaci igara“
Foto: Zoran Davidović

On je podvukao, da je kuriozitet ovih igara učešće tri momka u organizaciji i preuzimanje „velikog posla koji je svima promakao pa i učiteljicama“. „Sve vreme fudbalskog turnira najteže breme vođenja zapisnika i preuzimanje odgovornosti suđenja utakmica (koje se nisu usudili prihvatiti čak ni roditelji) preuzela su tri momka, koji su, po meni, „junaci ovih igara“ kada posmatram iz ugla organizatora i glavnog koordinatora. To su naša tri bivša osmaka – Lazar Davidović, Bane Stojković i Srđan Đekanović. Oni nisu imali ni trenutak vremena za sebe i svoje lično uživanje, već su sve vreme profesionalno i fer radili i puno im hvala na tome. Takođe, puno hvala svim roditeljima učenika koji su pomagali, samim učenicima i naravno svima što su došli“, dodao je za kraj Zoran Davidović.