Početna Vesti Konkurs karikature i kratkog stripa: Ovo je Zemlja za nas – pokreni...

Konkurs karikature i kratkog stripa: Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU projekat “Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima u Srbiji” raspisali su konkurs karikature i kratkog stripa na temu “Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!”.Svi građani Srbije koji se profesionalno i amaterski bave karikaturom i stripom mogu da učestvuju. Svoje radove treba da pošalju na temu kako vide probleme životne sredine u Srbiji i kako građani čuvaju ili ne čuvaju svoju okolinu. Najbolji radovi (prva tri i finalisti) biće prikazani na izložbama organizovanim tokom juna i jula, u okviru kampanje čiji je cilj promocija zaštite životne sredine.

Ograničenja za učešće na konkursu nema, osim pravno obavezujućih standarda i neprihvatanja govora mržnje. Cilj konkursa je da se vidi kako građani sagledavaju probleme zaštite sredine u Srbiji, kao i da se promoviše važnost te teme a građani Srbije pozovu “na akciju” kada se radi o potrebi zaštite životne sredine. Svaki učesnik treba da dostavi po jedan rad, a ukoliko su učesnici mlađi od 16 godina poželjno je da imaju neku vrstu saglasnosti roditelja. Radovi moraju biti poslati u PDF/JPG formatu, (najmanje rezolucije 300 dpi), originalni, nacrtani ili odštampani, karikature i kratki kaiš stripovi u crno beloj tehnici ili koloru. Radovi moraju biti originalni – ne smeju biti radovi koji su već ranije objavljivani. Sve grafičke tehnike su dozvoljene. Radovi moraju biti veličine A4. Ograničenje za stripove je jedna tabla. Potrebno je da uz rad budu dostavljeni sledeći podaci: naziv rada, ime i adresa autora, e-mail adresa autora, broj mobilnog telefona i kraća biografija. Radovi koji sadrže bilo koji oblik govora mržnje biće odbačeni. Rok za slanje radova je 10. jun i treba da se pošalju na mejl adresu: karikature@euinfo.rs

Učestvovanjem na konkursu, svaki učesnik daje Delegaciji EU u Srbiji dozvolu da objavi njegov rad i da ga koristi. Tri pobednička rada postaju vlasništvo Delegacije EU. Svi finalisti (učesnici čiji će radovi biti izabrani da budu prikazani na izložbi) daće Delegaciji EU u Srbiji prava da objavi njihove radove u brošurama, katalozima, kalendaru i medijima. Nagrade su robni vaučeri u vrednosti od 500 evra za prvu, 350 za drugu i 200 evra za treću nagradu, dok svi finalisti dobijaju prigodne poklone sa materijalom za crtanje i dizajn.

Žiri je sastavljen od poznatih srpskih karikaturista Predraga Koraksića Corax i Jugoslava Vlahovića, zajedno sa po jednim predstavnikom Delegacije EU u Srbiji i projekta “Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima u Srbiji”. Ocenjivaće sve primljene radove u skladu sa profesionalnim standardima. Odluke žirija su konačne i na njih ne postoji pravo žalbe.

Izabrani radovi biće predstavljeni  u katalogu izložbe štampanom na ekološki prihvatljivom papiru. Slanjem radova na konkurs svaki učesnik pristaje na pravila izložbe, koja će biti u periodu od polovine juna do polovine jula u Beogradu, Šapcu, Subotici i Užicu. Tačan datum proglašenja pobednika i otvaranja prve izložbe biće naknadno utvrđen.