Početna Najave Dani srpske kulture u Frankfurtu

Dani srpske kulture u Frankfurtu

Danas i sutra u Frankfurtu na Majni po prvi put će se održati Dani srpske kulture. Organizator manifestacije je Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu u saradnji sa Eparhijom Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj, Centralnim savetom Srba u Hesenu, Turističkom organizacijom Srbije, Dečijim kulturnim centrom Beograda kao i srpskim klubovima i udruženjima iz Frankfurta sa okolinom. Mesto održavanja je Rosmakrtplac, jedan od glavnih trgova u Frankfurtu.

Ideja Dana srpske kulture u Frankfurtu je da se na drugačiji način predstavi srpska istorija, kultura i duhovnost. Sav prihod sa štandova biće namenjen za opremanje Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Manifestacija je osmišljena kao dvodnevni program na otvorenom. Prisutni će moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu. Planirane su pozorišne predstave, muzički koncerti sa pop i rok muzičarima sa naših prostora, likovni ateljei za decu, folklorni nastupi kao i sportska takmičenja. Na štandovima oko glavne pozornice biće omogućeno predstavljanje srpskog istorijskom i kulturnog nasleđa, zatim turističke ponude i privredni potencijal.

Program za subotu 22. jun

Od 11:00 do 14:00 časova biće održana predstava za decu „Marko Kraljević“ Dečijeg kulturnog centra iz Beograda. Potom sledi dečiji folklor, pa mali koncert, čitanja, balet, zatim muzički program za decu sa Leontinom i likovni atelje za decu sa kaliografijom.

Od 14:00 do 16:00 časova je rezervisan za sportski sadržaj pod nazivom „Trojka iz bloka“ koja se igra humanitarne svrhe.

Od 16:00 do 22:00 će biti izveden kulturno umetnički program uz folklor, hor Evrospke centralne banke, koncerte Dajana „MiloDias“ i „Ani&Milo“. Večernji koncert izvešće Danica Krstić.

Program za nedelju 23. jun

Od 11 do 14:00 časova je program je ponovo rezervisan za decu. Nakon pozorišne predstave „Marko Kraljević“ Dečijeg kulturnog centra iz Beograda i muzičkog programa sa Leontinom, predstaviće se pozorište „Deca Evrope“ potom „Čitanja“ mali koncert, kao i likovni atelje za decu sa slikanjem.

Od 14:00 do 16:00 je ponovo vreme za sporske manifestacije. U humanitarnog akciji „Trojka iz bloka“ pucaće se na koš.

Od 16:00 do 22:00 u kulturno-umetničkom programu nastupiće Srpsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Frankfurta. Potom će Danica Krstić i Miroslav Nišić održati koncerte. Predstavnici folklornih društava i udruženja iz Frankfurta i okoline imaće svoj nastup i grupa  „Rox Trio“ će svojim pop i rok koncertom zatvoriti Dani srpske kulture.

Služi Vladika Grigorije sa episkopom dioklijskim g. Metodijem

U nedelju sa početkom u 10 časova u hramu Vaskrsenja Gospodnjem Svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop Diseldorski i sve Nemačke Gligorije sa episkopom Dioklijskim g. Metodijem. Nakon molitve svi će se zajedno uputiti na Rosmakrtplac.