Početna Događanja Dan prirode đaka i roditelja u Vajnfeldenu u Švajcarskoj

Dan prirode đaka i roditelja u Vajnfeldenu u Švajcarskoj

Dan prirode ostao u lepom sećanju. Đaci i roditelji iz Vajnfeldena sa svojim gostima
Foto: Srpska dopusnka škola Vajnfelden

Proveden lep dan u prirodi na inicijativu Saveta roditelja iz Vajnfeldena

Srpska dopunska škola u Švajcarskoj je za školsku 2018/19 završena. Učenici će se do polovine avgusta odmarati i skupljati energiju za novu školsku godinu. Mnogi će otputovati sa roditeljima negde, mnogi će posetiti rodbinu u zemlji njihovih roditelja, baka i deka… a upravo završena školska godina će ostati upamćena po mnogim lepim akcijama. Jedna od njih je inicijativa roditelja Srpske dopunske škole u Vajnfeldenu u Švajcarskoj. Savet roditelja imao je niz aktivnosti, ali je jedna bila posebna – druženje u prirodi.

Početak zajedničkih igara
Foto: Srpska dopusnka škola Vajnfelden

Dan prirode i druženje dece i roditelja sa nastavnicom Srpske dopunske škole Marijom Gaćinović bio je, kako su na kraju dana ocenili, pun pogodak. „Ideja je bila da decu vratimo prirodi, da budu odvojeni od elektronike i da se druže“, izjavila je predsednik Saveta roditelja Srpske dopunske škole u Vajnfeldenu Dragana Zimonjić. Pored učenika iz Vajnfeldena tu su bili i đaci srpske škole iz St. Galena, Roršaha, Arbona, Gogaua, Vintertura i Kroclingena.

U prirodi razonoda ima na pretek
Foto: Srpska dopusnka škola Vajnfelden

Deca su igrala žmurke, skupljala grančice za vatru i trčala po šumi. Održan je i kros, koji se svake godine po nastavnom planu održava u Srpskoj dopunskoj školi. Upravo ovaj boravak u prirodi je i iskorišćen za realizaciju krosa u prirodi. Nakon krosa svi zajedno, i učenici i roditelji su otišli u šetnju i uživali u zelenilu, cvrkutu ptica i svakom koraku kroz šumu.
Vredni roditelji spremili su roštilj, a posebno su se istakle mame, koje su na sto iznele raznorazne đakonije.

„Dečja igra, graja i razdraganost usred šume bili su više nego dobar pokazatelj da smo uradili nešto zaista dobro i za nas i za našu decu“ – izjavila je Dragana Zimonijć. Roditelji su se složili, da deca generalno boluju od nedostatka boravka u prirodi. Oni su izrazili želju da se sa ovakvim boravcima u prirodi nastavi i da ovakva druženja prerastu u tradiciju. Roditelji iz drugih gradova pohvalili su ovu inicijativu i realizaciju i toplo se zahvalili na gostoprimstvu.

Omiljene poslastike dece u prirodi
Foto: Srpska dopusnka škola Vajnfelden