Početna Događanja Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković susreo se sa predstavnicima srpskog rasejanja...

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković susreo se sa predstavnicima srpskog rasejanja i privrednicima u Štutgartu

Predsednik vlade Republike Srpske Radovan Višković boravio je u dvodnevnoj poseti u Štutgartu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Prvog dana imao je dva odvojena susreta sa predstavnicima srpskog rasejanja i privrednicima. Sastanci su održani u Predstavništvu Republike Srpske u Štutgartu.

Susreti vodećih političara i predstavnika srpskog rasejanja održavanju se redovno već godinama i to nekoliko puta godišnje, čime vlasti Republike Srpske jasno pokazuju koliko im je stalo do svog rasejanja u Nemačkoj. Ovo je bio prvi susret premijera Viškovića u Štutgartu sa predstavnicima srpskih klubova i udruženja. Pored šefa Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Miće Ćetkovića, sastanku su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović i protojerej srpske crkve u glavnom gradu Baden-Virtemberga Stanko Rakić. Obojica su predsedniku Vlade prenela svoja iskustva u radu sa srpskom dijasporom.

Predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković sa predstavnicima srpskog rasejanja
iz Štutgarta i okoline u Predstavništvu RS
Foto: Internet stranica Vlade R. Srpske

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim problemima u Republici Srpskoj, kao i o problemima srpskog rasejanja u Nemačkoj. Premijer Višković je govorio o nimalo lakom očuvanju RS. Svima je poznato da je ovaj deo BiH, koji, iako je samo jedan od dva entiteta, funkcioniše kao samostalna država, trn u oku svetskim moćnicima. Premijer je istakao, da Vlada RS nije u mogućnosti da ima i ministarstvo za dijasporu, što bi za sve u rasejanju bila adekvatna adresa, ali je obećao da će jedna kancelarija pri vladi biti uvek otvorena za sva pitanja i sav vid pomoći – koliko je to u njihovoj moci – svim dijasporcima, uz napomenu da je uzajamna saradnja izuzetno važna za obe strane.

Učesnici sastanka su izrazili očekivanje da će se i u narednom periodu raditi na proširenju i unapređenju saradnje, posebno u oblasti privrede, kulture, očuvanja identiteta, kao i u promovisanju Republike Srpske.

„Susret predsednika vlade RS sa predstavnicima dijaspore u Štutgartu je odraz poštovanja vlade RS prema ljudima koji žive i rade na ovom području. Zahvaljujući šefu predstavništva RS Mići Ćetkoviću, pruža se mogućnost da u jednoj prijatnoj atmosferi ljudi iznesu sve ono sto ih ovde tišti“, istakla je Vera Gregović iz Štutgarta ispred udruženja Morave, jedna od učesnica skupa. 

Predsednik vlade Višković pohvalio je rad Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, naglasivši da ono uspešno promoviše interese i potencijale privrede RS u inostranstvu.

U razgovoru sa privrednicima iz dijaspore premijer Višković je upoznao prisutne sa aktuelnom privrednom situacijom. On je istakao, da je RS stabilna i čvrsta i da želi da zajedno sa ljudima iz Srpske koji žive van njenih granica gradi partnerstvo i radi na unapređenju odnosno na obostrano zadovoljstvo. On je upoznao prisutne i o privrednim potencijalima kojima raspolaže Srpska. „Prioritet vlade RS je otvaranje novih radnih mesta, privlačenje investicija, kao i kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta – kako za domaće, tako i za inostrane investitore“, poručio je Višković.

Učesnici skupa izrazili su zahvalnost gostu iz RS na poseti i istakli važnost ovakvih susreta koji jačaju odnos matice i dijaspore, posebno u oblasti privrede, čiji je razvoj ključan za napredak društva.