Početna Događanja Učenici „Naše školice” u Nici odigrali predstavu „Crveni lav”

Učenici „Naše školice” u Nici odigrali predstavu „Crveni lav”

Udruženje Srbi s’Azurne obale održalo je nedavno dve velike manifestacije: predstavu „Crveni lav” za decu i odrasle i konferenciju o Kosovu i Metohiji.

Predstava „Crveni lav“ prikaza u Nici
Foto: Philartica

Predstava „Crveni lav” rađena je po istoimenoj priči iz zbirke „Nikoline basne” Jelene Radoičić Lodoaje. Učestvovala su deca „Naše školice”, koja od septembra prošle godine posećuju školu pri našoj crkvi u Nici. Pokrenule su ih mame – volonteri Marija Belan Anrion, Radmila Savković i Jelena Radoičić Lodoaje, a časove su držale i sa Eleonorom Komaromi.

Deci školice je koncept predstave bio poznat i ona su sa zadovljstvom igrala u predstavi – i baš su uživala. „Bili su sjajni – tako potpuno u priči i sa fantastičnim idejama gde da potražimo crvenu lavicu – pa su se i roditelji dobro zabavili. Jedna mama je prokomentarisala: ova predstava je zanimljiva i zabavna i za odrasle isto koliko i za decu“, prenela je ukratko autorka priče „Crveni lav ” Jelena Radoičić Lodoaje.

Predsava „Crveni lav“ nasmejala i decu i odrasle
Foto: Philartica

Mame – volonteri su od prošle jeseni do ovoga leta skoro svake nedelje radile i podučavale decu različitih uzrasta i nivoa vladanja jezika. Osnovale su trupu „Philartica”, koja izvodi sasvim novu vrstu predstava, baziranih na pričama Jelene Radoičić Lodoaje. „Deca pevaju, igraju, uče strane jezike, a u isto vreme i biraju kako da odreaguju u izazovnim situacijama iz svakodnevnog života. Ona takođe slobodno odlučuju i potom diskutuju o problemu, osećanjima, kao i o prednostima i manama različitih načina da se na problem reaguje”, istakla je autorka Jelena. O ovoj predstavi su pisali i francuski mediji, kada je zimus Novak Đoković sa sinom Stefanom posetio hram u Nici. Tada su svi zajedno – i svetski teniski as, i njegov sin, i prisutna deca sa mamama odigrali predstavu „Crveni lav”. „Novak i Stefan su bili Crveni lav i njegov savetnik lane i bili su sjajni”, dodala je Jelena Radoičić Lodoaje. Više o knjiži „Nikoline basne” autorke Jelene se može naći na (http://www.lulu.com/shop/jelena-radoicic-laudoyer/nikoline-basne/paperback/product-23943905.html

Nakon letnje pauze nastavlja se sa aktivnostima Srba u udruženju Srbi s’Azurne obale.