Početna Događanja Zdravko Lazarević novi predsednik literarnog udruženja Zdravko Đekić

Zdravko Lazarević novi predsednik literarnog udruženja Zdravko Đekić

Novi predsednik Zdravko Lazarević (desno) u ragzovoru sa srpskim piscima u rasejanju
Foto: arihva R. Lepanović

Literarno udruženje „Zdravko Đekić“ iz Štutgarta nedavno je dobilo novu upravu. Na mesto predsednika izabran je Zdravko Lazarević, potpredsednik je Radovan Lepanović, sekretar Milena Puljarić, a blagajnik Nevenka Đukić. Članovi nadzorne komisije su Veljko Šljuka, Siniša i Grujica Ikanović. Od samog osnivanja 2012. godine, članovi udruženja „Zdravko Đekić“ imali su niz manifestacija i lepih druženja sa srpskim pesnicima iz drugih nemačkih pokrajina i iz Švajcarske, dosta promocija knjiga kao i gostovanja kod svojih prijatelja – predstavnika drugih udruženja. U prošlosti su članovi učestvovali na raznim literarnim konkursima u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i u Švajcarskoj i sa novom upravom to se nastavilo. Predsednik udruženja Zdravko Lazarević je izjavio, da su njegovi članovi izrazili želju da i u budućnosti učestvuju na raznim konkursima, manifestacijama, zbornicima u rodnim krajevima, ali i da imaju želju da pripreme Zbornik članova udruženja „Zdravko Đekić“ do marta meseca 2020. godine. „Svi su prezadovoljni učešćem i izrazili su želju da i dalje učestvuju, što nas kao upravu posebno raduje“, podvukao je Lazarević.

Sa poslednjeg velikog okupljanja pesnika i pisaca srpskog rasejanja iz Nemčake i Švajcarske
Foto: arhiva R. Lepanović

Nova uprava pored učešća na književnim večerima kod svojih prijatelja u Švajcarskoj (Udruženje srpskih pisaca u Švajcarskoj), zatim u Frankfurtu (Udruženje pisaca Sedmica i Srpska književna radionica) ima u planu da u narednom periodu organizuje niz svojih književnih večeri sa promocijama posebno novih članova. Želja nove uprave je, da se u udruženju prevaziđu nesuglasice koje postoje, da se pristupi realizaciji programa i da se uspostavi bolja međusobna saradnja. Takođe postoji velika želja da se proširi saradnja sa ostalim klubovima u Štutgartu, sa Srpskom dopunskom školom i sa institucijama u inostranstvu i matici, uključujući i konzularna predstavništva i Republike Srbije i Republike Srpske u Štutgartu.

Presednik udruženja Zdravko Lazarević Foto: lična arhiva

Do kraja godine članovi literarnog udruženja imaju u planu da organizuju svoju tradicionalnu manifestaciju Pesnička Nova godina, koja bi trebala da bude i sa članovima drugih udruženja, predstavnika srpske crkve i konzulata. Glavni cilj je dovođenje mladih pesnika i recitatora u udruženje, jer bez njih nema opstanka.

Predsednik Zdravko Lazarević predložio je članovima da se razgovora sa predsednikom udruženja Radnik pesnik u tuđini Reljom Lukićem radi sjedinjavanja ta dva društva. Sa tim predlogom svi su se jednoglasno složili. „Prisutni su izrazili želju da se sjedinimo, jer smo svi svesni da nam bez tog pokušaja nema opstanka. Ni njima ni nama. Tu obavezu sam lično ja preuzeo i već je prosleđen pismeni zahtev. Očekujemo odgovor“ istakao je za portal Rasejanje.info Zdravko Lazarević, predsednik udruženja Zdravko Đekić.

Udruženje Zdravko Đekić osnovao je 2012. godine u Štutgartu. Bilo je to prvo i za sada je jedino udruženje koje nosi ime jednog pesnika iz rasejanja u Nemačkoj. Na osnivačkoj skupštini je prilikom izbora imena istaknuto da udruženja i klubovi u rasejanju uvek nose imena pesnika iz matice, a oni su želeli da se čuje da postoje i pesnici iz dijaspore. Zdravko Đekić se od dolaska za Nemačku sedamdesetih godina, pa do svoje smrti 2007. bavio poezijom. Bio je jedan od osnivača literarnog udruženja Radnik – pesnik u tuđini i iza sebe je ostavio mnogo zbirki pesama, veliku porodicu koja živi u Štutgartu i lepo sećanje na svoje prijatelje pesnike u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.