Početna Vesti Od 1. januara izvodi iz matičnih knjiga u konzulatima

Od 1. januara izvodi iz matičnih knjiga u konzulatima

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će preko Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije od 1. januara 2020. godine uvesti značajne olakšice za državljane Srbije koji žive van njenih granica. Naime, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) će moći da se:

  • dobije izvod iz matičnih knjiga rođenih,
  • prijavi zaključenje braka,
  • prijavi rođenje deteta i
  • smrt, koja je nastupila u inostranstvu.
Ministar državne uprave i samouprave Branko Ružić (desno) i ambasador Aca Jovonović v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove sa saradnicama
Foto: Ministarstvo državne uprave i samouprave

To je najavio ministar državne uprave i samouprave Branko Ružić, koji se prošle nedelje sastao sa novopostavljenim konzulima Republike Srbije. Ružić je tada rekao, da će diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije voditi matične knjige direktno u Registru matičnih knjiga, čim se – u narednom periodu – DK predstavništva elektronski povežu sa Registrom. “Ovo elektronsko povezivanje omogućiće našim konzulatima da nadležnim organima u Srbiji prosleđuju i elektronske prijave zaključenja braka ili smrti koje su nastale u inostranstvu, kao i da izdaju izvode iz matičnih knjiga našim građanima u inostranstvu”, rekao je Ružić uz napomenu da je “jasno koje će benefite [to] doneti našim građanima, koji su do sada trošili i vreme i novac za nešto što će sada uprava da uradi za njih”.
Ministar je istakao, da je digitalizacija javne uprave među prioritetima Vlade Republike Srbije, a njen glavni cilj je da doprinese pružanju visokog kvaliteta usluga našim građanima i to ne samo u Republici Srbiji već i van njenih granica.