Početna Događanja U Štutgartu održane pete po redu Srpske igre

U Štutgartu održane pete po redu Srpske igre

Deo prisutnih na petim Srpskim igrama u Štutgartu
Foto: arhiva SC Štutgart

Na sportskom terenu i u dvorištu restorana Valdblik u Štutgartu, vlasnika Radosava Đuričkovića Rake iz okoline Beograda, održane su još jedne Srpske sportske igre, pete po redu. Ovoga puta okupilo se preko 1500 posetilaca iz raznih delova Nemačke, pre svega iz pokrajine Baden-Virtemberg, u kojoj su ove igre veoma popularne.

Mladi igrači SKC Sindelfigen
Foto: arhiva SKC Sindelfingen

Igre su počele minutom ćutanja u znak sećanja na Sašu Milovanovića, nekadašnjeg vlasnika diskoteke Metropola i kafića MP u Štutgartu, koji je iznenada preminuo u 39 godini. Njegova ideja bila je da se Srbi druže, pa je svoju manifestaciju nazvao Srpski sabor. Želeo je da se toga dana u Štutgartu nađu Srbi iz raznih delova ovoga sveta. Njegovu ideju preuzeo je Radosav Đuričković Raka.

Igrači KUD Karađorđević iz Rojtlingena
Foto: arihiva KUD Karađorđević
Generalni konzul R. Srbije
Božidar Vučurović
Foto: arhiva SC Štutgart

Igre je ponovo otvorio generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Boža Vučurović, čovek iz naroda, koji se uvek odaziva kad ga Srbi pozovu. U svom maniru, vrlo kratkim ali dostojanstvenim govorom pozdravio je sve učesnike a posebno organizatora Raku, zahvalivši su me na još jednoj organizaciji.

Nakon izvođenja srpske himne Bože pravde počeo je bogat program. Dok su momci igrali fudbal i borili se za pobedu, na bini su se u kulturno-umetničkom programu smenjivali igrači folklornih društava Srpskog centra iz Štutgarta, Karađorđevića iz Rojtlingena kao i Srpskog centra iz Sindelfingena. Srpki centar je nastupio sa svoje tri grupe: bambini grupom, srednjim ansamblom i veteranima.

Igrači Srpskog centra Štutgartu
Foto: arhiva SC Štutgart

Fudbalski turnir ove godine okupio je 16 ekipa. Pobedio je Gecko tim, drugi su bili igrači tima Valdblik 35, a treći Pipilon tim. Organizator se posebno zahvalio Željku Samardžiću na odlično vođenom turniru.

Članovi SKC Sindelfingen su sve vreme bili dobro raspoloženi i pravili su dobar štimungen na svom štandu
Foto: ariva SKC Sindelfingen

Za najmlađe je i ovoga puta postavljena vazdušna tvrđava za skakanje i bina za igru, kao i šminkanje, a na pomoćnim sportskim terenima su mogli da se igraju i druže. I ovoga puta štandove su imali Srpski centar Štutgart, Srpski centar Sindelfingen, Karađorđević iz Rojtlingena i Sloga iz Štutgarta. „ Mi iz Srpkog centra delili smo štanda sa KUD Karađorđević iz Rojtlingena, a pored nas su bili naši prijatelji iz SKC Sindelfingen. Jedino što mogu da kažem je da smo zajedno mnogo jači. Raspoloženje je neopisivo zanimljivo i sam dan nam je prošao veoma brzo. Ljudi kad su složni sve ide, uz puno smeha i volje, a mi smo takav dan imali“ rekla je predsednica Srpkog centra Darinka Vićentijević. Za dobro raspoloženje bili su zaduženji Maki i Maki

Sjajnu i šaljivu amtosferu su takođe pravili komšije iz Rojtlingena i Štutgarta:
članovi Karađorđevića (levo) i Srpskog centra (desno) su ovoga puta imali zajednički štand
Foto: arhiva KUD Karađorđević
Organizator igara Radosav Đuričković Raka na radnom zadatku
Foto: arhiva SC Štutgart

Posetioci su uživali u lepom vremenu, programu, druženju, kao i u mirisima sa roštilja i velikom izboru pića. Zadovoljan i posetom i načinom održavanja igara, organizator Radosav Đuričković Raka se preko internet portala „Rasejanje.info“ zahvalio svojim najbližim saradnicima i svim posetiocima: „Na prvom mestu se zahvaljujem mojoj porodici i prijateljima, a posebno članovima udruženja „Patrioti“ koji su dali i poslednji atom snage kako bi svi bili usluženi na najbolji mogući način. Takođe veliko hvala i firmi „SJS Security“ na čelu sa Sašom Jotićem na dobro odrađenom poslu, jer su igre i ovoga puta prošle u najboljem mogućeg redu“.

Veselo je bilo tokom celog dana
Foto: arhiva Radosav Đurićković
Malene iz SKC Sindelfigen
Foto: arihva SKC Sindelfingen