Početna Događanja U Švajcarskoj održana prva kreativna radionica učenika Srpske dopunske škole „Lepo lice...

U Švajcarskoj održana prva kreativna radionica učenika Srpske dopunske škole „Lepo lice ćirilice“

Dela učenika SDŠ na radionici „Lepo lice ćirilice“
Foto: Fejsbuk stranica SDŠ Vajnfelden

U iščekivanju nove učiteljice Srpske dopunske škole, koja treba da počne da radi u severoistočnom delu Švajcarske, gde je redovna škola počela pre dve nedelje, predsednik saveta roditelja Srpske dopunske škole iz Vajdfelderna Dragana Zimonjić, u saradnji sa Jelenom Kostić, Goricom Pešović i Slavicom Lapčević organizovala je divnu radionicu „Lepo lice ćirilice“.

Tri u jedan:uživanje,druženje,učenje
Foto: Fejsbukstranica SDŠ Vajnfelden

Bila je to prva kreativna radionica koju je sufinansiralo Ministarstvo spoljnih poslova republike Srbije, odsek uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

„U prirodnom ambijentu, učenici, roditelji i prijatelji škole su na kreativan način iskazali svoju volju i želju da ćirilica bude prisutna u svakom obliku u našoj svakodnevici i ovde, daleko od matice Srbije“, izjavila je Dragana Zimonjić, predsednik saveta roditelja Srpske dopunske škole u Vajnfeldenu, koja je inače veoma aktivna u Udruženju roditelja Srpskih dopunskih škola u Švajcarskoj.

Organizatorke radionice Dragana Zimonjić i Jelena Kostić
Foto: Fejsbuk stranca SDŠ Vajnfelden

Ona se najiskrenije i od srca zahvalila mnogima na podršci, pre svega učenicima i roditeljima, a posebno Jeleni Kostić iz Udruženja pisaca Švajcarske, Gorici Pešović na slikarskim delima i kreativnosti, kao i Slavici Lapčević na sveukupnom trudu i zalaganju. 

„Lepo lice ćirilice“ i na školskoj tabli
Foto: Fejsbuk stranca SDŠ Vajnfeldern

Polazeći od činjenice da „raditi možemo ceo život, a deca nam odrastaju samo jednom“, Dragana Zimonjić je na Fejsbuk-stranici Srpske dopunske škole u Vajfeldenu pozvala sve da razmisle o tome kada sledeći put kažu „nemam vremena“.

Pored učenika iz Vajnfeldena tu su bili i đaci iz St. Galena i Vintertura. Radionica je održana i pod pokroviteljstvom Biblioteke – Serbica, na čijem čelu se nalaze Dragana Zimonjić i Jelena Kostić.

„Gorica Pešović mi je svojim učešćem pomogla da motivišemo decu i da deca svojom kreativnošću iskažu svoju svest o ćirilici, odnosno maternjem pismu i jeziku. Tehnike kojima su deca iskazivala svoju kreativnost bile su slikanje na papiru akvarel bojama, flomasterima, olovkama u boji kao i rezbarenje  drveta, spravljanje čestitki od papira, kao i kreiranje poruka na drvenim pločicama. Deca su sa radošću prihvatila temu na moje iskreno zadovoljstvo“, istakla je pisac Jelena Kostić.

I roditelji dali svoj doprinos
Foto: Fejsbuk stranca SDŠ Vajnfelden

Ona je dodala da je iskustvo rada sa decom teško opisati rečima i da to treba doživeti. „Kada osmesi dece oslikavaju radionicu dok se igraju slovima na svojstven način i ispisuju svoja imena ćirilicom – osećaj je fenomenalan! Drago mi je da sam bila deo tima koji je vodila Dragana Zimonjić. Takođe će mi biti drago da i dalje sprovodimo slične radionice“ istakla je za portal „Rasejanje.info“ Jelena Kostić.

I za Goricu Pešović radionica je protekla vrlo dobro. „Dobro je da postoji radionica gde deca mogu da se oprobaju u raznim kreativnim tehnikama: crtanju, bojenju i oblikovanju gline. Sama tema „Lepa strana ćirilice“ je poprilično nezgodna (tema) za ručni rad, ali uspeli smo da je odradimo. Nadam se da će se druženje nastaviti jer je značajno za razvoj kreativnosti kod dece i za samo druženje. Jedino mi je žao što odziv nije bio bolji“, istakla je Gorica Pešović za portal „Rasejanje.info“.

Lepa dela učenika SKŠ Vajnfelden
Foto: Fejsbuk stranca SDŠ Vajnfelden
Uspešna kreativna radionica „Lepo lice ćirilice“
Foto: Fejsbuk stranca SDŠ Vajnfelden