Početna Događanja Nastavnica Nataša Milenković nastavlja sa radom u Srpskoj školi u pokrajini Baden-Virtemberg

Nastavnica Nataša Milenković nastavlja sa radom u Srpskoj školi u pokrajini Baden-Virtemberg

Nataša Milenković sa učenicima u Sindlelfingenu
Foto: arhiva N. Milenković

Stigla je lepa vest u Srpskoj dopunskoj školi u Baden-Virtembergu, da nastavnica Nataša Milenković nastavlja da radi u ovoj pokrajini. Jedina promena je da će umesto kao redovni nastavnik, sada raditi kao honorarni. Ona je poslednje četiri godine držala nastavu u Gepingenu, Kirhajm Teku, Eslingenu, Rojtlingenu, a poslednje dve i u Sindelfingenu.

Đaci u Rojtlingenu
Foto: arhiva N. Milenković

Pored obrađivanja redovnog programa sa svojim učenicima, Nataša Milenković je imala i puno radionica: likovnih, muzičkih, literarnih, dramskih, recitatorskih i sportskih. Svoje učenike je pripremala za učešće na mnogim literarnim konkursima. Zajedno su osvojili brojne nagrade, pohvale, diplome i priznanja. Upravo sve te nagrade su bile povod da se objavi knjiga „Deca deci s ljubavlju“. „Sve pesme i priče, koje se nalaze u zbirci, nagrađene su na nekom konkursu u Srbiji, Crnoj Gori ili Republici Srpskoj“, istakla je Nataša Milenković.

Nastavnica sa svojim učenicima u Gepingenu
Foto: arhiva N. Milenković

Ovo su samo neki od konkursa na kojima su Natašini učenici osvojili nagrade: „Maša i snovi“ u Sremskoj Mitrovici, „Gordana Brajović“ i „Čitalići Slovca“ u Aleksincu, „Medijana dečjeg književnog stvaralaštva“ i „Riznica dečjeg talenta“ u Nišu, „Zbornik dečjeg stvaralaštva“ u Požarevcu, „Dječje carstvo“ u Banja Luci, „Kraljevstvo bijelih rada“ u Bijelom Polju, „Festival humora za decu“ u Lazarevcu, „Zlatno pero“ u Knjaževcu, „Dani ćirilice“ u Bavaništu, „Dečja čarolija“ u Banji Vrujci, „Deca pevaju otadžbini“ u Beogradu….

Natašini đaci su takođe učestvovali i u projektu „Magical intercultural friendship network“, u kome su se putem pisama, razglednica, poruka i interneta družili sa decom širom Srbije tokom redovne nastave. Imali su i tri humanitarne akcije. „Sakupili smo 1000 evra od prodaje novogodišnjih i božićnih čestitki na priredbama u Rojtlingenu i Kirhajm Teku. Taj novac  uplaćen je humanitarnoj organizaciji „Majka devet Jugovića“ na Kosovu i Metohiji, a oni su novac prosledili siromašnim porodicama koje imaju bolesnu decu. Novac od prodaje knjiga „Deca deci s ljubavlju“ uplatili smo fondaciji „Budi human“ i to 22.500 dinara za dečaka Romana Šarenca“, ispričala je za internet portal nastavnica Nataša Milenković.

Natašini učenici družili su se i sa književnicom Violetom Jović iz Niša. Violeta je posetila sva mesta u kojima je Nataša radila. Sa književnicom su održane i književne radionice i ona je bila gost i na novogodišnjoj priredbi u Rojtlingenu.

Nataša Milenović predavala je i u Eslingenu
Foto: arhiva N. Milenković

„Od nastavnih sadržaja istakla bih da smo detaljno obradili lozu Nemanjića, Prvi i Drugi svetski rat, Jugoslaviju između dva svetska rata, raspad Jugoslavije i Kosovsku bitku. Od značajnih ličnosti obradili smo Vuka Karadžića, Jovana Cvijića, Nikolu Teslu i Svetog Savu. Moji učenici iz Eslingena i Sindelfingena su učestvovali i na Akademiji o Jovanu Cvijiću u organizaciji Društva inženjera i tehničara „Nikola Tesla“ – predstavila je deo rada nastavnica Nataša Milenković. Ona je organizovala i veliki broj priredbi povodom Nove godine, Dana Svetoga Save, Dana žena i Vidovdana. Sa svojim učenicima učestvovala je u sportskoj manifestaciji „Kros RTS-a“.

Po njenoj oceni, sve ove aktivnosti doprinele su napretku i uspehu učenika, koji su već samim dolaskom u Srpsku dopunsku školu i praćenjem nastave i radom sa nastavnicom i školskim drugarima dosta naučili o svom pismu, jeziku, kulturi, tradiciji i vrednostima srpskoga naroda.

Sa đacima u Kirhajm Teku
Foto: arhiva N. Milenković

Odlična saradnja sa predstavnicima srpskih klubova dovela je ne samo do povećanja broja dece u školskim klupama, već i do otvaranja srpskih dečijih biblioteka u Sindelfingenu i Rojtlingenu.

Nataša se mnogo raduje što ju je Generalni konzulat na čelu sa Božidarom Vučurovićem angažovao da i dalje radi i podučava decu u Srpskoj dopunskoj školi.