Početna Događanja 50 godina međunarodne manifestacije „Radost Evrope“

50 godina međunarodne manifestacije „Radost Evrope“

Sa prošlogodišnjeg otvaranja manifetsacije „Radost Evrope“
Foto: Dečiji kulutrni centar Beograd

„Put u središte sreće“

Danas u Beogradu počinje 50. međunarodni susret dece Evrope  pod nazivom „Radost Evrope“ i trajaće do subote 5. oktobra. Manifestacija je priča o ljubavi i prijateljstvu (do sada 25.000 povezanih) između dece sa različitih strana sveta sa vršnjacima u Beogradu. Mnoga stečena prijateljstva još uvek traju, o mnogim lepim i emotivnim sećanjima se još uvek priča. Slogan ovogodišnje manifestacije je „Put u središte sreće“, kao modifikacija naslova avanturističke knjige Žil Verna.

Učesnica prošlogodišnjeg defilea gradom
Foto: Dečiji kulutrni centar Beograd

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent Dečji kulturni centar (DKC) Beograd. U godini jubileja, raznovrsnim programom organizovanim tokom cele godine, Dečji kulturni centar Beograd podsetio je na proteklih pet decenija specifičnog spoja različitih kultura i nacija, kao i tradicionalnog gostoprimstva

„Radost Evrope“ je jedna od manifestacija za decu sa najdužom tradicijom u Evropi. Ona je omogućila deci da vide, dožive, razumeju i zavole drugačije kulture, tradicije i jezike. „Ne obazirući se na jezičke barijere, bez obzira na naciju, veru ili boju kože, deca nalaze zajednički jezik i na manifestaciji „Radost Evrope“ stvaraju prijateljstva za ceo život“ istaknuto je u Dečjem kulturnom centru Beograd. Od 1969. pa do danas gotovo da ne postoji zemlja koja nije bila gost na festivalu, kao ni beogradska škola koja nije bila domaćin. „Uloga porodica i škola dece domaćina, u čijim domovima borave gosti manifestacije – mladi ambasadori kulture svojih zemalja, nemerljiva je za organizaciju manifestacije, ali i za stvaranje finih niti trajnog povezivanja. Biti domaćin tokom trajanja manifestacije prenosi se sa generacije na generaciju, što postaje deo porodičnog nasleđa“ takođe je naglašeno u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Čuvena Donka Špiček sa saradnicima je osmislila ovu manifestaciju. Organizacija „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ za 2019-2020 dodelila etiketu kvaliteta za ovaj dečiji festival.

Različtite kulutre, običaji i nošnje
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Manifestacija će tradicionalno početi karnevalom u centru grada, odnosno svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije iz dvadeset dve zemlje Evrope – Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske, Turske i Ukrajine. Specijalni gosti sa drugog kontinenta biće deca iz Kine.

„Jubilej manifestacije „Radost Evrope“ obeležavamo tokom cele godine, kreirajući raznovrsne umetničke programe, kreativne radionice, izložbe, stručne skupove, ali i zabave za celu porodicu“, naglasio je direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd Dragan Marić.  Počelo  se sa otvaranjem izložbe fotografija Branka Jovanovića ,,Radost – Igra – Prijateljstvo“. Organizovani su stručni skupovi, literarni konkurs, kreativne radionice, koncerti i drugi muzičko-scenski sadržaji. Započet je projekat „Radost Evrope_Digitalno!“ koji predstavlja višegodišnji projekat prikupljanja, arhiviranja, digitalizovanja i virtuelnog predstavljanja arhivske dokumentacije koja je do sada sačuvana. Nizom programskih aktivnosti napraviće se osvrt na prethodnih pedeset godina, kada je čuvena Donka Špiček, uz podršku svojih saradnika i gradske uprave, zacrtala trasu i započela putovanje u samo srce sreće i radosti igre, druženja, stvaranja i prijateljstva.

Uživanje i na bini uz nove drugare
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Kako bi manifestacija i vizuelno živela narednih decenija biće oslikani murali na više beogradskih osnovnih škola, prenoseći na zidove autentične dečje likovne radove iz više od 40 zemalja širom sveta sa Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“. Predviđena je za  uzrast od 7 do 14 godina

Dečji kulturni centar Beograd pokrenuo je i osmislio kampanju „Podeli priču“ sa željom sa nekadašnji učesnici u godini jubileja podele svoje mnogobrojne priče o drugarstvu, nastale upravo sa ove manifestacije. Ona će biti aktuelna do kraja godine, kada je u planu da se naprave brošura  sa prikupljenim pričama, fotografijama i uspomenama.  Podelite svoje priče i pošaljite sa mejl radostevrope@dkcb.rs.