Početna Događanja Održan deveti po redu festival „Sa srcem u kolo”

Održan deveti po redu festival „Sa srcem u kolo”

Učesnici 9.-og festivala „Sa srcem u kolu”
Foto: Rasejanje.info

U organizaciji Srpskog kulturnog centra Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata, minulog vikenda je u Gagenau održana deveta po redu manifestacija pod nazivom „Sa srcem u kolo”. Upravo ta manifestacija daje tačan opis, kako srpsko kolo doživljavaju mladi Srbi ili potomci Srba koji žive u rasejanju – naime, sa puno ljubavi i poštovanja prema svojoj tradiciji, narodu, kulturi i običajima.

Ovoga puta su se na festivalu predstavili mladi igrači četiri folklorna udruženja: iz Frajburga su došli članovi društva Nikola Tesla, iz Manhajma Sloge, iz Gepingena Svetog Save i njihove folklorne sekcije Brankovo kolo. Naravno, tu si bili i veseli i otvoreni igrači domaćina Vuka Stefanovića Karadžića iz Raštata, poznatiji kao Vukovi. Igrači Sloge i Vuka Karadžića predstavili su se sa dva ansambla: Sloga sa dečijim i izvođačkim, a domaćini sa najmlađima do 7 godina i dečijim ansamblom. Igrači iz Frajburga su takođe nastupili sa dečijom grupom, a iz Gepingena je došao deo igrača prvog ansambla.

Prisutna publika ih je nagrađivala brojnim aplauzima, a najlepši deo večeri za igrače su bila zajednička kola van bine i druženje tokom večeri.
Sve goste je pozdravila predsednica udruženja Sandra Đurić, koja se zahvalila svima na dolasku i na podržavanju ove manifestacije. Iako datum samog festivala nije bio idealan zbog produženog vikenda, posećenost je bila dobra. Igrači Sloge iz Manhajma su bili već peti put na ovom festivalu, Svetog Save iz Gepingena treći, dok su mladi iz društva Nikola Tesla iz Frajburga bili prvi put.
Kao i svih prethodnih godina, ovu manifestaciju je podržao protoprezviter stavrofor Aleksandar Škorić.

Za dobro raspoloženje bili su zaduženi tradicionalni Maki i Baki. Uz lepo druženje, upoznavanje sa igračima drugih društava, interesantne priča i domaću zabavnu, narodnu i starogradsku muziku proteklo je lepo veče u znaku folklora, koji se sa velikom radosti nosi u srcu.

Predsednica SKC Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata Sandra urić
Sloga Manhajm
Sloga Manhajm
Vuk Stefanović Karadžić Raštat
Sveti Sava Gepinngen
Vuk Stefanović Karadžić Raštat
Dunja i Dominik
Nikola Tesla Frajburg
Sloga Manhajm
Sloga Manhajm
Vuk Stefanović Karadžić Raštat
Sveti Sava Gepingen
Sloga Manhajm
Deo dela vrednih mama
Kika i Dragana na ulazu
Nikola Tesla Frajburg
Nikola Tesla Frajburg