Početna Događanja U danskom Hilerodu Srbi i ove godine učestvovali na manifestaciji „Noć kulture”

U danskom Hilerodu Srbi i ove godine učestvovali na manifestaciji „Noć kulture”

Na manifestaciji „Noć kulture” u Hilerodu u Danskoj nastupili igrači Opanka iz Kopenhagena
Foto: Tihomir Barbulović

Od 2000. godine u danskom gradu Hilerod održava se kulturna manifestacija „Noć kulture”. Kulturni događaj, koji organizuje grad, prilika je da se posetioci susretnu kako sa aktuelnim kulturnim dešavanjima, tako i sa istorijskim, kao i sa kulturom, tradicijom i kulinarskim specijalitetima drugih zemalja, čiji građani i potomci žive u Hilerodu. Predstavnici mnogobrojnih domaćih i inostranih udruženja nastoje da se što bolje prikažu, kao i da se kulinarski iskažu. Među učesnicima su i Srbi, koje od 2002. predstavljaju članovi srpsko-danskog udruženja Milenijum.

Srpski štand sa kulinarskim specijalitetima
je bio dobro posećen
Foto: Tihomir Barbulović

Srbi su imali svoj štand, koji je bio kulinarski dobro opremljen i pun raznoraznih jela i poslastica. To je prosto privlačilo mnogobrojnu publiku, koja je strpljivo čekala u redu. Posetioci su pokazali veliko interesovanje i za kulturni program. Učenici Srpske dopunske škole Milenijum, koje podučava učiteljica Gorica Ivanović, izveli su himnu Bože pravde i par recitacija, dok su igrači Srpskog folklornog ansambla Opanak iz Kopenhagena odigrali splet igara iz Srbije. To im je bio prvi put da su nastupili na ovoj manifestaciji i pri tome su oduševili prisutnu publiku, koja nije očekivala da će im mladi u narodnoj nošnji prići i pozvati ih, da zajedno odigraju srpsko kolo. Svi zainteresovani su odlično savladali prve korake, a potom su se interesovali o nošnji, koreografijama i pesmi. Lepo veče druženja proteklo je už želju da se i naredne godine učestvuje na ovoj manifestaciji.

Danas u Hilerodu živi oko 700 Srba (sa srpskim pasošem i onim koji imaju dvojno državljanstvo). Srbi, tada Jugosloveni, u ovaj grad su počeli da pristižu početkom 70-tih godina prošloga veka. Tadašnji „gastarbajteri”, koji su došli na godinu-dve da nešto zarade i vrate se svojim kućama bili su 99, 9 posto iz opštine Kladovo. Početkom 90-tih, zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije, počeli su da pristižu i Srbi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Nasput učenika Srpske škole Milenijum na „Noći kultura”

U opštini Hilerod, kao i u drugim danskim gradovima, Srbi su na dobrom glasu. Posebnu gostroprimljivost ima upravo grad Hilerod, koji je više puta humanitarno pomagao Kladovo, a pre desetak godina su se Hilerod i Kladovo i pobratimili. U gradu postoje dva udruženja – „Milenium” i „Timok 98”. Ranijih godina je na poziv Milenijuma na manifestaciji „Noć kulture“ učestvovao i KUD Polet iz Kladova.

U gradu živi nekoliko uspešnih privrednika srpskog porekla. Srbi su se ovde aktivirali i u lokalnoj politici. Od više kandidata sa srpskim poreklom, dvojica su uspeli da budu izabrani kao odbornici gradske skupštine. To su Kruniša Bleki Stojković (bivši) i Dragan Popović (aktuelni odbornik).

Za portal Rasejanje.info Tihomir Barbulović, Kopenhagen, Danska