Početna Događanja U Manhajmu proslavljena parohijska slava

U Manhajmu proslavljena parohijska slava

Okretanje slavskog kolača
Foto: SPC Manhajm

Svoju parohijsku i hramovnu slavu Prepodobnog Simona Monaha, proslavili su vernici i članovi crkvene opštine Manhajm u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Protojerej-stavrofor Marko Jovanović, nadležni paroh načelstvovao je liturgijskim sobranjem. Sasluživali su protojerej-stavrofor Simon Turkić, protojerej Bratislav Božović, protonamesnik Aleksa Milinković i protojerej Nebojša Grdinić, klirik Vaseljenske Patrijaršije. Otac Bratislav Božović, čestitajući slavu, održao je prigodnu besedu i prerezao slavski kolač i osveštao slavska znamenja ovogodišnjih domaćina Neđe i Radane Drvar sa decom Markom i Natašom.

Beseda oca Bratislava Božovića
Foto: SPC Manhajm

Kumovi naredne slave su Goran i Brankica Krkljić.  Uz prigodan program i bogat slavski ručak, druženje je nastavljeno uz divne priče sa sveštenicima i sunarodnicima iz parohije koja je sastavljena od gradova i gradića iz tri nemačke pokrajine: Baden-Virtemberga, Hesena i Rajnland-Pfalca. 

Sve do 1994. godine područje današnje parohije bilo je u nadležnosti Frankfurtske i Štutgartske (parohije). Tadašnji vladika srednjoevropski Konstantin je u decembru mesecu 1993. osnovao novu Manhajmsku parohiju. Za prvog paroha postavio je oca Marka Jovanovića, koji će se u više navrata vraćati u parohiju i koji je u ovom trenutku ponovo nadležni paroh.

„U početku smo koristili rimokatoličku kapelu u delu grada Manhajma – Nojosthajm, sve do maja 1994, kada smo se preselili u Nekarštat Vest i bogosluživali zajedno sa Rusima” rekao je za portal Rasejanje.info otac Marko Jovanović.

Protojerej-stavrofor Marko Jovanović ove godine je služio sa ocima Simonom, Bratislvom, Aleksom i Nebojšom

Sedam godina kasnije, otac Marko je (2001.) premešten za Frankfurt, a  Dragan Stanojević je postao novi sveštenik ove parohije. Bio je u njoj do marta 2006. godine. Otac Marko je tada ponovo dobio zadatak da iz Frankfurta opslužuje i svoju staru parohiju.

„Iste godine (2006.) u septembru trebali smo da napustimo rusku crkvu, pošto su kod njih počela češća bogosluženja. Božja volja je bila, da su nam Evangelisti ponudili da kupimo njihovu zgradu (Pfarramt) po povoljnoj ceni, tako da smo se u oktobru iste godine preselili u deo grada Kefertal Zid (Käfertal Süd) u Manhajmu. Imali smo tada duplo slavlje: prvu parohijsku i crkvenu slavu u svojim prostorijama i dolazak novog paroha oca Alekse Milinkovića.”

Sudbina je tako htela da se otac Marko po treći put vrati među Srbe u Manhajm. U oktobru 2016. godine, odlukom tadašnjeg Episkopa Sergija, otac Aleksa je premešten u Hamburg, a protojerej-stavrofor Marko Jovanović iz Frankfurta u Manhajm.

Hram je posvećen Svetom Simonu Monahu i nalazi se u  Deidesheimerstr. 21, 68309 Mannheim

„Sveti Simon Monah, brat je Svetog Save i sin velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Svetih Nemanjića. Najpre župan, a potom krunisan za prvog Srpskog kralja 1221. godine, Stefan Prvovenčani neposredno pre svog upokojenja 1228. godine prima monaški postrig i postaje Simon Monah. Telo svetog Kralja Prvovenčanog – prepodobnog oca našeg Simona, danas počiva u manastiru Studenica”, stoji na stranici  Srpske pravoslavne parohije u Manhajmu www.spc-mannheim.de