Početna Događanja „Priča o Miki mravu” za učenike Srpske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

„Priča o Miki mravu” za učenike Srpske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Sa prikazivanja filma u prostroriji Generalnog konzulata u Štutgartu
Foto: ahriva T. Popović

U nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, u Štutgartu, Srpska akademska mreža – Nikola Tesla je i ove godine organizovala filmsku reviju Filmanak, namenjenu mnogobrojnim ljubiteljima srpske kinematografije. Ove godine organizatori su otišli i korak dalje pobrinuvši se i za najmlađe članove srpske publike u Štutgartu i okolini.

„Priča o Miki mravu” za učenike Srpske škole
Foto: ahriva T. Popović

Srpska dopunska škola, u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu i Srpskom akademskom mrežom – Nikola Tesla, izvela je projektnu aktivnost pod nazivom „U susret Filmanaku”. Učenici su tako imali priliku da pogledaju crtani film „Priča o Miki mravu”, koji je petog oktobra premijerno prikazan u Beogradu, a za čiju se animaciju, scenario i režiju pobrinula Sanja Savić.

„Ovu dirljivu priču o teškom i veoma rizičnom životu jednog mrava, koji živi u gradu, pogledalo je preko stotinu učenika iz Štutgarta i okoline, okupljenih pod krovom Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, i to u dve projekcije”, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg Tatjana Popović.

Nastavni kadar Srspke dopunske škole iz Štutgarta sa okolinom i koordinatrokom Tatjanom Popović
Foto: ahriva T. Popović

„Budući da je reč o veoma emotivnoj priči o nepredvidivoj sudbini glavnog junaka Mike, koji vrlo rano ostaje bez majke, a nedugo potom i bez bake, svi prisutni su bez daha pratili film, iščekujući dalji sled događaja, a najosetljiviji među njima pustili su i poneku suzu. Jedno je sigurno – niko nije ostao ravnodušan – ni učenici, ni njihovi roditelji, ni učiteljice”, dodala je koordinartoka Popović.

Gotovo svi učenici su imali iste utiske o crtanom filmu, a ovo su samo neki od njih:

„Film je bio lep. Tužno mi je bilo kad su Miki umrle mama i baka, a najlepše mi je bilo kad je Mika mrav bio učitelj”, izjavila je Mina, učenica iz Štutgarta. Nemanja, takođe učenik iz Štutgarta, prokomentarisao je: „Posebno mi se svidelo što je Mika mrav imao prijatelja čoveka, i to Miku Antića”, dok je učenica Tamara rekla da joj se najviše svidelo što je „Mika postao učitelj”.

„Posebno mi se svidelo što je Mika mrav imao prijatelja čoveka, i to Miku Antića” naglasila je učinice Tamara
Foto: ahriva T. Popović

„Tog dana, u Generalnom konzulatu RS u Štutgartu, iznad svega je  dominirao osećaj zadovoljstva i želje da ovakvih manifestacija bude sve više”, naglasila je Tatjana Popović.