Početna Kultura U Beogradu otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

U Beogradu otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

U okviru obeležavanja 140 godina od rođenja čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu sinoć je u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije (NBS) otvorena izložba u čast ovog srpskog velikana. Organizatori su Udruženje „Milutin Milanković“ i Narodna banka Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto: NBS

Milutin Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. veka a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali planetu Zemlju.
Naziv izložbe je „Milankovićeva vremenska kapija“. Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, zatim lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svetskim naučnicima…

Izložba počinje prikazom ledenih doba na našim prostorima, a potom hronološki prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču, saopšteno je iz NBS.

Posetioci se nudi mogućnost da se u okviru obeležavanja Milankovićevih jubileja upoznanju i sa njegovim radom na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, njegovom boravku u internaciji u Budimpešti, učešću na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine i sa njegovom bogatom građevinskom aktivnošću u Srbiji i Jugoslaviji.

Milutin Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. veka
Foto: ahriva Udruženja M. Milanković

Radio je građevinskom preduzeću barona Adolfa Pitela u Beču i stekao je ugled građevinskog stručnjaka i pronalazača. Međutim, sa željom da se bavi naukom, napušta udoban život u Beču i dolazi u Beograd da radi kao profesor na Filozofskom fakultetu.

U Beogradu je radio 50 godina i doživeo vrhunac svog stvaralačkog rada. Umro je u 80. godini života 12. decembra 1958. godine. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Dalju.

Svetskoj nauci darovao je teoriju o klimatskim promenama, kojom je objasnio tajnu ledenih doba, pravoslavlju najprecizniji kalendar, tehnici armirani beton, Srbiji brojne kadrove u oblasti prirodnih nauka, veliki broj građevinskih objekata, divna književna dela kojim nas je proveo kroz vasionu, vekove i carstvo nauka.

Izložba je otvorena do 3. decembra, radnim danom od 10 do 18 časova. Izložbeni prostor Narodne banke Srbije je u Nemanjinoj broj 17 u Beogradu.