Početna Događanja U Štutgartu održan osmi po redu Filmanak

U Štutgartu održan osmi po redu Filmanak

Srpska akademska mreža Nikola Tesla iz Štutgarta organizuje Dane srpskog filma u Štutgartu
Foto: arhiva SAM – Nikola Tesla

Prikazani filmovi Prokleti pas, Taksi bluz i Južni vetar

U organizaciji Srpske akademske mreže – Nikola Tesla (SAM NT) iz Štutgarta održan je osmi po redu FILMANAK. Filmanak je naziv za Dane srpskog filma u koji se u originalu na srpskom jeziku prikazuju u nemačkom bioskopu, sa titlom na engleskom ili nemačkom jeziku. Poslednjih godina to je Innestadtkinos u samom centu Štutgarta. Festival traje četiri dana.  Ove godine u glavnom programu prikazani su filmovi Prokleti pas, Taxi bluz i Južni vetar. Od osnivanja Filmanaka članovi SAM NT su podržavali i mlade umetnike kratkog dokumentarnog filma, prikazavši njihova ostvarenja. Tako je bilo i ovoga puta. Praksa je postala da se na prikazivanju filma dovedu ili glumci ili režiseri i da oni razgovaraju sa publikom. Ovogodišnji gosti revije Filmanak bili su autor filma Prokleti pas Dragan Pešikan i mlada autorka kratkog filma Devet Anamarija Matić iz Splita, studentkinja na Akademiji umetnosti Beograd.

„Imali smo i ovoga puta jako dobru posetu projekcijama. Ove godine smo, na nagovor bioskopa, za sve filmove dobili veće sale, pa smo imali i veći izazov da ih punimo. Generalno su svi filmovi zaista bili dobro primljeni od publike uz dosta pozitivnih vibracija, smeha i sa zasluženim aplauzom na kraju. Ovog puta smo imali dva filma sa nemačkim prevodom i oni su zabeležili više internacionalnih posetilaca“, istakao je Aleksandar Radoičić, jedan od glavnih inicijatora Filmanaka i vođa projekta.

Aleksandar Radoičić iz SAM NT
Foto: lična arhiva A. Radoičića

„Prema našoj tradiciji podržali smo i nove mlade autore, u programu su bili kratki filmovi Džon Vojnović – Heroji misije Halyard Bojana Dragičevića i Devet Anamarije Matić. Po prvi put smo imali i dugi crtani film  Priča o Miki mravu Sanje Savić, a za njega smo u saradnji sa srpskim dopunskim školama organizovali projekcije za decu“ dodao je Radoičić.
Iz Srpske akademske mreže – Nikola Tesla su istakli da se nadaju da će ubuduće biti više produkcija sa nemačkim prevodom, pošto su filmovi tako mnogo atraktivniji za zahtevnu publiku u Štutgartu.

Srpska akademska mreža – Nikola Tesla osnovana je 2007. Jedna od ideja osnivanja je bila da se svojoj srpskoj publici ali i publici drugih naroda koji žive u Nemačkoj ponudi malo drugačiji vid srpske kulture. Organizovali su razne književne večeri, edukativne radionice za decu i mlade, seminare za mlade i odrasle, treninge, razmene iskustava, istorijska predavanja, posete firmama… Prezentovali su Srbiju na raznim skupovima i manifestacijama u glavnom gradu Baden-Virtemberga sa okolinom. Za to svoje zalaganje dobili su mnoga priznanja i pohvale a jedno od njima dražih je poziv da posete nemački parlament u Berlinu. Poziv je stigao od nemačkih političara. Sarađuju sa mnogim udruženjima, asocijacijama i za svoje projekte imaju podršku vlasti grada Štutgarta. Članovi su organizacije Forum kulture, koja se bavi radom inostranih udruženja na teritoriji grada Štutgarta i koja organizuje i finansira mnoge projekte.

Ideja pokretanja Filmanaka bila je spontana. „Svi rado citiramo replike neki naših filmova. Verovali smo da naša kinematografija ima mnogo toga da ponudi. Istovremeno, činjenica je da šira internacionalna publika u Nemačkoj, pa čak i deca naših doseljenika, skoro da nisu imali priliku ni da čuju za neke naše kultne filmove. Tako smo došli na ideju da pod motom „Povedi svog nemačkog prijatelja“ ponudimo atraktivan filmski program sa filmovima iz Srbije. Na taj način gradimo i mostove razumevanja pomoću umetnosti i kulture. Spajamo dva mesta koja volimo: ono odakle smo potekli – Srbiju, sa onim koje smo u međuvremenu zavoleli – Štutgart“ rekao je Radoičić.

Pre par godina gost Filmanak je bio i Dragan Bjelogrlić
Foto: arhiva SAM – Nikola Tesla

Moto „Povedi svog nemačkog prijatelja“ ima i drugi cilj – da sprski gledaoci takođe budu promoteri filma iz Srbije. Stoga iz godine u godinu sve više ima internacionalne publike. „Publika je uglavnom iznenađena dobrim kvalitetom filmova. Sviđa im se ukupna atmosfera i razgovori sa autorima, jer tako saznaju iz prve ruke neke detalje, koje na običnim projekcijama u bioskopu ne mogu. Program kratkih filmova posebno je interesantan onima koji žele da vide talentovane autore iz Srbije. Mi pozovemo i studente sa filmskih škola iz Štutgarta i okoline, da upoznaju rad svojih kolega. Kako iz Srbije neki mladi autori i sami dođu, pruža im se šansa da sarađuju“. Na Filmanaku među gostima do sada su bili režiser i glumac Dragan Bjelogrlić, režiser Momčilo Mrdaković, producent Zoran Janković, glumci Aleksandar Radojičić, Nikola Kojo …