Početna Zanimljivosti Poruka iseljenicima u pasošu Kraljevine Jugoslavije

Poruka iseljenicima u pasošu Kraljevine Jugoslavije

Pasoš Kraljevine Jugoslavie
Foto: Fejsbuk stranica Srpske istorije

Na Fejsbuk stranici „Srpske istorije” (https://www.facebook.com/srpskaistorija1/), koja je posvećena čuvanju i obnavljanju srpske nacionalne svesti i kulture na osnovu dostupnih istorijskih podataka, objavljeno je šta je pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije kao poruka iseljenicima.


Prenosimo u celosti:

– Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci.

– Budi posve spreman za iskrcanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.

– U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj.

– Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.

– Ne opijaj se i ne kockaj.

– Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.

– Ako Ti je potreban kakav savet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.

– Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji.

A sada bilo Ti sretno i do viđenja! Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku.