Početna Događanja Aleksa Mirković pobednik kategorije „Kompozicija“ u Portugaliji

Aleksa Mirković pobednik kategorije „Kompozicija“ u Portugaliji

Valjevac, koji studira u Istočnom Sarajevu, osvojio zlatnu medalju na 69. po redu takmičenju pod nazivom Svetski trofej harmonike

Aleksa Mirković (drugi s leva) na dodeli trofeja
Foto: ahriva A. Mirković

Mladi Valjevac, Aleksa Mirković (22), student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, osvojio je zlatnu medalju na 69. po redu takmičenju pod nazivom Svetski trofej harmonike, održanom u Portugaliji. Mirković je osvojio nagradu u kategoriji „Kompozicija”. Njegovo delo „Nostalgija i trijumf” odsvirao je Arkadij Škvorov iz Rusije. Takmičenje je okupilo 140 izvođača u solističkim kategorijama i kategorijama kamernih ansambala iz 26 zemalja sveta. Aleksa Mirković se predstavio u 3 kategorije: „Masters”, „Kompozicija” i „Svetska muzika”. U kategoriji „Masters” su nastupila 22 izvođača. Mirković je zauzeo 6. mesto, na manje od pola boda razlike od pobednika kategorije. U domenu „Svetska muzika” predstavio se sa koleginicom violinistkinjom Bobanom Tešić. Oni su izvodili tango i svetsku muziku i osvojili su osmo mesto.

Kompozicija kojom je osvojio prvo mesto „Nostalgija i trijumf” stvarana je oko godinu dana, u raznim svakodnevnim životnim radostima. Zamisao organizatora je da svaki izvođač kompoziciju može da uobliči na svoj način i da joj da svoj pečat, kroz univerzalnu poruku vere, nade i trijumfa u životu. „Upravo to je i cilj kategorije ’Kompozicija’ – da se proširi repertoar originalnih kompozicija za harmoniku i pruži mogućnost budućim takmičarima izvođačima da na svoj repertoar dodaju nova, ne previše izvođena dela, čime sam se i ja rukovodio tokom komponovanja. Kada sam saznao da su sa mnom u konkurenciji bila četiri najpoznatija svetska kompozitora za harmoniku, kao i još nekoliko manje poznatih, pobeda na ovom takmičenju dobila je još veći značaj” – izjavio je Aleksa Mirković za internet portal „Valjevska posla”.

Aleksa Mirković (prvi s desna) osvojio je do sada
85 međunarodnih i domaćih nagrada
Foto: arhiva A. Mirković

Takmičenje „Svetski trofej harmonike” organizuje Svetska konfederacija harmonikaša i ove godine je održano u Portugaliji, u malom gradu Lule, a domaćin tog takmičenja bila je portugalska asocijacija harmonikaša i delegat Gonzalo Peskada.

Aleksa Mirković je četvrta godina Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu u klasi prof. Danijele Rakić. Dobitnik je 85 nagrada i priznanja na muzičkim festivalima i takmičenjima u Rusiji, Australiji, Ukrajini, Letoniji, Litvaniji, Češkoj, Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Portugaliji i Srbiji. Harmoniku je počeo da svira sa 5 godina. U 2018. godini proglašen je za jednog od 19 mladih heroja od strane Exit fondacije i Naftne industrije Srbije. Iako je imao mogućnost da studira bilo gde u svetu, opredelio se za Istočno Sarajevo zbog profesorke kod koje je završio srednju školu. Nosilac je Vukove diplome za Osnovnu školu i Srednju školu (dvosturko), a ujedno je i đak generacije za OMŠ „Živorad Grbić” – Valjevo i SMŠ „Kosta Manojlović” – Zemun. Dobitnik je nagrade grada Valjeva i opštine Zemun za postignute rezultate.