Početna Događanja Dvanaesti rođendan igrača Brankovog kola kluba Sveti Sava iz Gepingena

Dvanaesti rođendan igrača Brankovog kola kluba Sveti Sava iz Gepingena

Svi učesnici na bini uz rođendansku tortu
Foto: N. Martić

Igrači folklorne sekcije Brankovo kolo pri klubu Sveti Sava iz Gepingena od ponovnog formiranja folklorne sekcije 2007. slave rođendan.  Klub je nastao 1992, po raspadu zajedničke države. Jedno vreme je postojalo više sekcija, među kojima je bila i folklorna. Međutim, klub je krajem devedesetih zapao u krizu. Bez mladih se nije moglo, pa je na čelo kluba došao Miloš Vlahović. Zajedno sa upravom, uz veliku podršku i starih i novih članova, založio se i ponovo pokrenuo folklornu sekciju. Klupskim prostorijama je zavladala živost, deca su rado dolazila, a samim tim i njihovi roditelji. Svako dete je povuklo još po neko i druženju, igri i pesmi nije bilo kraja. Stvorena su velika prijateljstva, koja i dan danas traju, a igrači koji su tada počeli da igraju su još uvek tu – ne baš svi, ali većina.

Domaćini: igrači izvođačkog ansambla Brankovog kola iz Gepingena
Foto: N. Martić

Folkloraši Brankovog kola su vrlo brzo počeli da postižu odlične rezultate i za kratko vreme su postali jedno od jačih društava u Nemačkoj. Ljubav prema srpskom folkloru u rasejanju je veoma jaka i uz folklor mladi su dosta naučili – ne samo o kulturnoj baštini svojih predaka, već i jezik, pesmu, običaje, tradiciju i zajedništvo. Nakon proslave prvog rođendančića, proslavio se i drugi, pa treći… i nekako je prešlo u tradiciju da se u jesen slavi. Tome doprinosi i rođendanska torta, koju redovno pravi Vesna Miletić, majka Andreja i Aleksandra, koji igraju u Brankovom kolu. Kada god se slavi rođendan, pozove se po još neko društvo, kako bi se deca međusobno upoznavala i družila. Tako je bilo i ovoga puta, na dvanaestom po redu rođendanu.

Folkloraši srednjeg asnambla domaćina
Foto: N. Martić

Pored domaćeg dečijeg i izvođačkog ansambla, na bini su se smenjivali igrači društava Nikola Tesla iz Frajburga, Izvor iz Novog Izenburga, Nova generacija iz Šorndorfa i Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata (sa dve grupe). Gosti su bili i članovi društva Sveti Sava iz Štutgarta, čiji se član, narodni guslar Siniša Ikonić, predstavio epskim narodnim pesma zajedno sa svojim sinom. 

Svi ovih godina Vesna Miletić je za decu pravila rođendanske torte
Foto: N. Martić

Pozdravljajući prisutne goste, predsednik folklorne sekcije Brankovo kolo društva Sveti Sava Miloš Vlahović, koji je dugo godina bio i predsednik društva, zahvalio se svima na dolasku. „Drago nam je da se vidimo u ovolikom broju, cilj naše manifestacije jeste druženje i stvaranje novih prijateljstava. Ko zna – možda se ponovo stvori i neka ljubav, kao ranije”, naglasio je Vlahović. Posebno se zahvalio generalnom konzulu Republike Srbije u Štutgartu Božidaru Vučuroviću, koji je poslednjih godina uvek prisutan na njihovim manifestacijama. Ovoga puta poveo je i konzula Dragana Dimitrijevića. Velika zahvalnost upućena je i Sandri Conić, umetničkom rukovodiocu izvođačkog ansambla društva Sveti Sava, koja je to veče vodila program, zatim Bojani Vlahović i Nebojši Milankoviću, koji treniraju dečiji ansambl i Vesni Miletić za divnu tortu za igrače.

Iz nemačke pokrajine Hesen došli su igrači KUD Izvor iz Novog Izenburga
Foto: N. Martić

Nakon divnog nastupa igrača svih folklornih ansambala, razmenjeni su pokloni i duvane su svećice. Svi učesnici, a posebno najmlađi bili su oduševljeni malim vatrometom i rođendanskom pesmom kao i veseljem koje je nakon toga usledilo.

Po prvi put u Gepingenu na nastupu igrači Nikole Tesle iz Frajburga
Foto: N. Martić

Uprava Svetog Save pripremila je zahvalnice  za sve učesnike. Poruka je dirljiva: „Živimo za trenutke, koje ne možemo da iskažemo rečima, a koje ćemo dugo pamtiti”. Upravo to veče će ostati u lepom sećanju svih učesnika, jer su se divno družili, veselili i uživali na svojoj žurci. Gosti su se posebno zahvalili na pozivu, vrhunskoj organizaciji i veseloj atmosferi, čestitavši igračima i članovima kluba Sveti Sava ne samo rođendan već i uspeh, trud, angažman i sjajnu prezentaciju srpske kulture – ne samo u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg gde žive, već i na čitavoj teritoriji Nemačke, gde nastupaju.