Početna Događanja Vladika Andrej u Beču govorio o delu Mome Kapora „Ispovesti”

Vladika Andrej u Beču govorio o delu Mome Kapora „Ispovesti”

Interesantnu tribinu pod nazivom „Susreti i razgovori” održali su članovi Srpsko prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Austrije. Gost je bio episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je govorio o romanu velikog srpskog pisca i slikara Mome Kapora – „Ispovesti”.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej održao predavanje o Momi Kaporu i njegovom delu „Ispovesti”
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Autobiografsko delo Mome Kapora episkop Andrej je predstavio vrlo iscrpno, uz detaljan opis mnogih važnih događanja, knjiga i ljudi toga vremena. Prisutnim gostima ispričao je kako je čitajući knjigu naišao na dosta dodirnih tačaka sa svojim razmišljanjima tokom perioda studija u Beogradu.

„Posebno se osvrnuo na posebnu strukturu i kompoziciju dela, koje je napisano u formi ispovesti – svojevrsnog intervjua – koji, tada vremešni pisac Kapor, govori u pero fiktivnoj mladoj novinarki. Osim toga, među ostalim događajima opisanim u knjizi, izdvojio je deo koji se odnosi na Kaporovo gostovanje srpskim udruženjima i srpskoj crkvi u Americi sredinom osamdesetih godina, od čega su tadašnji mediji i režim u SFRJ napravili svojevrstan skandal, pokušavajući da Kapora, ali i Srbe u dijaspori, predstave u najcrnjem svetlu”, navodi se na Prosvjetinoj stranici.

„Iskoristivši simboliku naziva knjige „Ispovesti“, vladika Andrej je ukazao i na položaj i značaj intelektualaca i umetnika u teškim vremenima u kojima su i crkva i narod bili podređeni prostoj ideologiji i jednoumlju. Istovremeno, podsetio je na važnost i ulogu slobodnog umetničkog i književnog stvaralaštva u današnje vreme, kada se i Crkva i naš narod kroz teškoće bore za očuvanje identiteta, vere, kulture, tradicije i jezika u dijaspori i matici”, istaknuto je na sajtu www.prosvjeta.at

Nakon predstavljanja romana, episkop Andrej je odgovarao na mnogobrojna pitanja publike. Tribinu je vodio predsednik Prosvjete prof. dr Srđan Mijalković.

Episkop  austrijsko-švajcarski Andrej Ćilerdžić rođen je u Osnabriku u Nemačkoj, kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića i majke Marijane. Osnovnu školu i gimanziju je završio u Diseldorfu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, a rukopoložen je u hramu Svetog Save u Diseldorfu. Postdiplomske studije završio je u Solunu u Grčkoj, gde je služio dve godine kao jerođakon u hramu Svete Sofije. Službovao je u Bogosloviji u Prizrenu, gde je bio i dirigent hora bogoslova. Za episkopa je ustoličen u julu 2014. godine.