Početna Najave Od večeras pa do nedelje u Beču se obeležava osam vekova samostalnosti...

Od večeras pa do nedelje u Beču se obeležava osam vekova samostalnosti SPC

Eparhija Austrijsko-švajcarska i Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta Austrija od večeras pa do nedelje  zajedno obeležavanju veliki jubilej – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Osam vekova samostalnosti Srpske crkve u Beču je prilika da se napravi rekapitulacija srpske duhovnosti, umetnosti, teološke nauke, ali i ukaže na snažne veze koje srpski narod i crkva neguju.

Proslava počinje večeras (petak 06. decembra) otvaranjem izlože akademskog slikara Stanka Rodića u Sabornom hramu Svetog Save (2. sprat), (Veithgasse 3,  treći bečki becirk). Izložba slikara Rodića pod nazivom „Hilandaru u pohode“, sa umetnički obrađenim predmetima iz Hilandara i Svete gore, počinje u 18:00 časova. Izložba će moći da se pogled i narednih nedelja u hramu. Nakon ovog lepog kulturnog događaja sledi sledeći u 19:30 (na istom mestu, u Sabornom hramu Svetog Save, 4. sprat). Tada će se održati promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima“, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Drugog dana manifestacije (subota 07. decembar) po prvi put u Austriji biće svečano otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću, jednom od najvećih srpskih i svetskih naučnika. Izložba je u Hramu rođenja Presvete Bogorodice, sa početkom u 18:30 časova. Postavka sadrži, arhivski materijal iz oblasti kojima se Milanković bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svetskim naučnicima. Posetioci će moći da upoznaju i sa periodom dolaska Milankovićevih predaka u jednoj od srpskih seoba,a potom i sa Milutinovim školovanjem u Dalju, Osijeku i Beču, kao i građevinsku aktivnost u Beču. Predstavljen je arhivski materijal iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli. Posebnu vrednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Nakon otvaranja izložbe u 19 časova takođe u Hramu rođena Presvete Bogorodice biće održana Svečana akademija.

U nedelju 08. decembra, svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, u 09:30 časova, završiće se molitvene i kulturno-umetničke svečanosti u Beču, povodom jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Program:

Petak, 06. decembar (Saborni hram Svetog Save, Beč)

18:30  – Izložba „Hilandaru u pohode“ (2. sprat)

19:30 –  Promocija knjige „Trilogija o Nemanjićima“ autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića (4. sprat).

Subota, 07. decembar (Hram rođenja Presvete Bogorodice, Beč)

18:30 – Izložba Milutin Milanković – „Život i delo“

19:00 – Svečana akademija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice (sa koktelom u nastavku)

Nedelja, 8. decembar (Hram rođenja Presvete Bogorodice, Beč)

9:30 – Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice.