Početna Događanja Izložba „Jezik je hranitelj naroda“ Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda bila...

Izložba „Jezik je hranitelj naroda“ Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda bila je postavljena i u Štutgartu i Hamburgu

Časovi srpskg jezika i književnosti se odražavaju učionici
u kojoj je postavljena izložba
Foto: B. Lukić

Izložba „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu postavljena je u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi (FFŠ) u Beogradu, u okviru obeležavanja Svetosavske nedelje te škole. Na dvadeset različitih panoa na zanimljiv način predstavljeno je delo Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića.  Tekstove na panoima prate odabrane reprodukcije portreta lučonoša srpske kulture, kao i pejzaži, rađeni tehnikom ulja, crteža i akvarela – više srpskih umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i fotografija članova porodice Vuka Karadžić.

Istoimena postavka gostovala je 2017. i u srpskom rasejanju – u Hamburgu i Štutgartu. Model proslave Svetoga Save iz svoje matične škole (Farmaceutsko – fizioterapeutske) nastavnica srpske Dopunske škole Biljana Petrović, inače profesor srpkog jezika je „prenela“ i u Štutgart, gde je srpskoj školi u dogovoru sa roditeljima i učenicima dala ime „Dositej-Vuk“. Biljanina dobra saradnja sa dopunskom školom Jovan Jovanović Zmaj iz Hamburga i koleginicom Draganom Rasuo, doprinela je da se ova izložba prikaže i u Hamburgu,  uz svesrdnu pomoć srpske crkve, Generalnog konzulata i Saveta roditelja obe škole.

Jelena Stojiljković i Biljana Petrović su donele izložbu „Jezik je hranitelj naroda“ iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu na više adresa kako u Srbiji tako i u rasejanju
Foto: Rasejanje.info

Roditelji i đaci iz Štutgarta sa okolinom i dan – danas pričaju o ovoj izložbi i nadaju se da će uskoro, pošto od ove školske godine srpska škola u Baden-Virtembergu ima novog koordinatora, ovakvih i sličnih postavki biti još više.

Pored Hamburga i Štutgarta izložba „Jezik je hranitelj naroda“ je prikazana i u Novog Sadu, Obrenovcu, Raškoj, Gornjem Milanovcu, Tršiću, Šapcu i Negotinu.

„Tradicionalna saradnja Farmaceutsko – fizioterapeutske škole i Muzeja Vuka i Dositeja ogledala se, tokom godina, posetama učenika škole stalnoj postavci muzeja u okviru časova sistematizacije gradiva,  prema planu i programu rada nastave Srpskog jezika i književnosti, a koji su sadržajno povezani sa životom i radom Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića“, istakla je Jelena Stojiljković ispred Farmaceutsko – fizioterapeutske škole.  Ona je dodola da je na inicijativu članova lingvističke sekcije škole, u prostorijama Muzeja Vuka i Dositeja snimljen je 2017. godine i film „Reči koje čuvaju kulturno nasleđe“. Filmu su prethodile radionice u rasejanju, koje su držane u okviru Projekta, a tome je prisustvovao je i autor ovih redova u Vinendenu.

Učenici Farmaceutsko – fizioterapeutske škole se veoma interesuju za izložbu
Foto: B. Lukić

Anketa za izbor reči toga filma sprovedena je i kod učenika i roditelja Srpske dopunske škole u Štutgartu sa okolinom u odeljenima Biljane Petrović. Jelena Stojiljković i Biljana Petrović su tom prilikom realizovale  zajednički projekat, koji je učestvovao na takmičenju lingvističkih sekcija Republike Srbije. Dobio je prvu republičku nagradu. Nagrada je uručena na 58. Tradicionalnom Republičkom zimskom seminaru za nastavnike srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dodelilo ju je Društvo za srpski jezik i književnost i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

„Izložba „Jezik je hranitelj naroda“  je bila otvorena segmentom filma „ Reči koje čuvaju kulturno nasleđe“,  koji jeste model dobrih praksi: uloge škole i kulturnih institucija u osnaživanju učeničkih kompetencija na putu otkrivanja važnosti znanja“, dodala je Jelena Stojiljković, profesor srpskog jezika, pedagog i vođe lingvističke sekcije Farmaceutsko – fizioterapeutske škole.

Na otvaranju izložbe ispred Muzeja Vuka i Dositeja obratile su se upravnice zbirke Muzeja  Elijana Gavrilović i direktorka škole Jasna Savić. Stručno vođenje i organizacija izložbe poverena je profesoru srpskog jeziku Biljani Petrović. „Inspirisana pozitivnim iskustvom iz Štutgarta predložila sam na Pedagoškom kolegijumu moje škole i u ime svog Stručnog veća profesorki srpskog jezika i književnosti  FFŠ da ova izložba svečano otvori Svetosavsku nedelju. Predlog je oberučke prihvaćen. I učenici i nastavnici škole obradovani su ovom prelepom postavkom koja će krasiti školu do 17. januara 2020., kada se seli u Smederevo. Svi učenici škole su „prošli“ kroz izložbu putem časova srpskog jezika i književnosti, koji se isključivo održavaju u ovoj „otvorenoj učionici“, istakla je za portal Rasejanje.info Biljana Petrović.

„Na predlog učenika, tema ovogodišnje Svetosavske nedelje Farmaceutsko – fizioterapeutske škole je „Beli anđeo“ –  prikaz arhangela Gavrila, donosioca dobrih vesti. Veza između dva velikana srpske kulture i tematizovanih uglednih časova Svetosavske nedelje, posmatra se etimološki : starohebrejsko značenje imenice anđeo je dobra vest. Dobre vesti su Vuk Karadžić i Dositej Obradović, kao prosvetitelji i reformatori, donosili u Srbiju. Značenje imena Gavrilo je snažan čovek, blagovesnik kao što su bili ovi ljudi koji su se borili za svoj rad i bili predstavnici, naše kulture u svetu“, istakla je Jelena Stojiljković.