Početna Događanja Sonja Zrnić dramskim prikazima uči đake o srpskim običajima i tradiciji

Sonja Zrnić dramskim prikazima uči đake o srpskim običajima i tradiciji

Sonja Zrnić sa svojim učenicima u Grafenbruhu
Foto: arhiva S. Zrnić

Sonja Zrnić, nastavnica Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Hesen, predaje srpski jezik odeljenima u Ofenbahu, Novom Izenburgu, Grafenbruhu i Dicenbahu. Profesor razredne nastave iz Beograda, istovremeno Minina i Dunjina mama, ima za cilj da znanje na svoje učenike prenese na profesionalan i pedagoški način. Tako je radila u Beogradu, tako radi i poslednje dve i po godine u razredima u Hesenu, u kojima se održava nastava na srpskom jeziku. Pored redovne nastave, ona organizuje razne radionice, kako bi svojim đacima mnoge pojmove i sadržaje bogate srpske kulture i tradicije objasnila na najbolji mogući način.
Tako je u prethodnoj nedelji, po povratku đaka sa Božićnog i Novogodišnjeg raspusta, održana integrativna nastava u grupama u Novom Izenburgu – delu grada Grafenbruhu.

„Koristeći dramski metod, učenici su oživeli božićne običaje u srpskoj porodici. Kroz horizontalnu i vertikalnu međupredmetnu povezanost, naučili su o Badnjem danu i Božiću nekada i sada”, istakla je Sonja Zrnić. Koji su to običaji vezani za Božić, kako se on nekada slavio u srpskoj porodici, a kako danas – takođe je bila tema ove radionice. Dramskim prikazom, učenici su naučili ulogu domaćina i domaćice u srpskoj porodici. Potom su videli zašto se i kako unosi Badnjak, koji je simbol povezanosti u porodici. Takođe se radilo i učilo – i naučilo o suštini Badnje večeri i Božića. Uz dramski prikaz, đaci su otpevali divnu srpsku pesmu namenjenu proslavi najradosnijeg hrišćanskoj praznika – Božić, Božić blagi dan…

Dramskim prikazom, učenici su naučili ulogu
domaćina i domaćice u srpskoj porodici
Foto: arhiva S. Zrnić

Ovoj nastavi i radionici u Ludvig Uland školi prisustvovala je i koordinator  obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Biljana Bukinac.

S obzirom da nastavnica Sonja Zrnić u ovom delu ima skoro trideset đaka, oni su podeljeni u dve grupe. Inače, u svim njenim grupama je radila ovakav dramski prikaz. Takođe, sličnim projektima planira da obradi slavljene krsne slave i Uskrsa, koji bi đaci trebali da izvedu na manifestaciji „Ala je lep ovaj svet”, koju organizuje udruženje pesnika Sedmica iz Frankfurta.

Prva naredna manifestacija za tri grupe učenika iz Ofenbaha je proslava Svetog Save. Priredba koja se sprema biće prikazana na slavi u Srpskom kulturnom centru.