Početna Škola Aktivnosti učenika Srpske dopunske škole iz Ofenbaha, Novog Izenburga, Grafenbruha i Dicenbaha...

Aktivnosti učenika Srpske dopunske škole iz Ofenbaha, Novog Izenburga, Grafenbruha i Dicenbaha u pokrajini Hesen

Odeljenja iz Novog Izenburga na radionici sa piscem Dejanom Aleksićem
Foto: arhiva S. Zrnić

Sonja Zrnić nastavnica srpskog jezika u Srpskoj dopunskoj školi u Hesenu često sa učenicima kojima predaje u gradovima u Ofenbahu, Novom Izenburgu, Grafenbruhu i Dicenbah održava radionice. Želja joj je, da đaci kroz razne društvene aktivnosti nauče što više o jeziku, kulturi, običajima svoga naroda. Ideja ima puno i odlično ih realizuje. Učenici su prezadovoljni i rado pričaju o tome šta su naučili, dok roditelji pomažu i sa zadovoljstvom ističu da i oni kroz đačke radionice dosta uče uz svoju decu. Odličan pedagog, koji ima puno radnog iskustva uvek je sa svojim đacima na licu mesta, bilo da ona organizuje neku manifestaciju, bilo neka institucija, organizacija ili udruženje. Njeni đaci su učestvovali na raznim literarnim takmičenjima koja su organizovala pesnička udruženja u Frankfurtu. Bila je prisutna i na radionicama održanih u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Frankfurtu. Učestvovali su i na Krosu RTS-a i organizovali su razne izlete. Čak je par svojih đaka vodila u Srbiju na Svesrpski dečiji sabor, koji je okupio decu iz 11 zemalja sveta od Amerike do Australije.

Deo učenika Srpske škole iz Hesena sa svojim nastavnicima i koordinatrom srpske škole Biljanom Bukinac
Foto: arhiva S. Znić

Rado je vodila svoje đake na veliki sajam knjiga u Frankfurtu, gde gostovali na štandu Ministarstva kulture Republike Srbije i podržali akciju Negujmo srpski jezik. Tada su posetili srpske izdavače Kreativnog centra i Pčelice, koji su ih upoznali sa njihovim delima za decu. Za sve đake Srpske dopunske škole u Hesenu tada su priređene mnoge književne radionice kao i radionica kaligrafije. Za mnoge od njih, bila je to i divna prilika da se upoznaju sa neobično ispisanim tekstovima, kao i da isprobaju ovu staru umetničku tehniku lepog pisanja U književnim radionica učenici su izveli kraću dramatizaciju prema tekstu pisca Dejana Aleksića, kao i radionice „čitanje sa predviđanjem“ i „Živa biblioteka“.

Pobednik u rešavanju zagonetki
Boris Jovanović iz Grafenburga sa piscem Dejanom Aleksićem
Foto: ahriva S. Zrnić

Na časovima nastavnice Sonje Zrnić u Dicenbahu i Novom Izenburgu gostovao je poznati dečiji pisac Dejan Aleksić. U prijatnoj atmosferi, uz interaktivni pristup učenici su rešavali za njih nove zagonetke, učestvovali u akcionim pričama ovog darovitog pisca i recitovali stihove na maternjem jeziku. „Pisac je svojim programom oduševio i zabavio decu odlomcima iz svog duhovitog i maštovitog romana Čudesni doživljaji Azbučka Prvog u trideset slova, stihovima starih i novih pesama ali i komičnim stihovanim Malim oglasima i svojim neprolaznim zagonetkama u stihu koje su zabavile učenike“, istakla je Sonja Zrnić. Boris Jovanović iz Grafenburga bio je pobednik u rešavanju zagonetki.

Učenici Sonje Zrnić su protekle nedelje na svojim radionicama oživeli božićne običaje u srpskoj porodici a nastavnica uskoro planira da sa njima obradi slavljene krsne slave i Uskrsa.

Druženje učenika u Ofenbahu sa piscem Aleksićem
Foto: arhiva S. Zrnić