Početna Događanja Vojislav Gligorovski i Tatjana Popović dobitnici ovogodišnjih Svetosavskih nagrada iz rasejanja

Vojislav Gligorovski i Tatjana Popović dobitnici ovogodišnjih Svetosavskih nagrada iz rasejanja

Dobitnici Svetosavkih nagrada za 2019.
Foto: arhiva MPNTR

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je danas u Vladi Srbije tradicionalne Svetosavske nagrade. Među 28 nagrada dve su podeljene Srbima u rasejanju: Vojislavu Gligorovskom, studentu na doktorskim studijama u Lozani u Švajcarskoj  i Tatjana Popović, nastavniku i koordinatoru  Dopunske škole na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Čestitajući dobitnicima ministar Šarčević je ocenio da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije. On je naglasio, da jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj je što nosi ime po istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje. Ministar Šarčević je naveo da je komisija za dodelu nagrada radila naporno i kvalitetno, kao i prethodnih godina. „Zaista se meri precizno doprinos pojedinaca, institucija u unapređenju obrazovanja i vaspitanja. Svake godine, među dobitnicima su i predstavnici lokalnih samouprava, kompanija, naučnih institucija i drugih organizacija, ali i pojedinaca. Mislim da dobitnici nagrade predstavljaju svojevrsan uzor“, rekao je ministar Šarčević na dodeli Svetosavskih nagrada.

Vojislav Gligorovski, student na doktorskim studijama u Lozani dobio je nagradu za postignuća tokom studija i promociju visokog obrazovanja. „Doktorant na Saveznom politehničkom institutu u Lozani. Paralelno je studirao i završio Biološki i Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu u Beogradu, oba sa prosekom 10,00. Maks Plank Institut za molekularnu ćelijsku biologiju i genetiku u Drezdenu dodelio mu je prvu nagradu za najbolji računarski model uspostavljanja polarnosti ćelije. Dobitnik je nagrade Biološkog fakulteta za postignute izuzetne rezultate i promociju fakulteta, kao i Elektrotehničkog fakulteta za najboljeg diplomiranog studenta na Odseku za signale i sisteme“, stoji u obrazloženju nagrade.

Tatjana Popović, koordinator Srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg sa Svetosavskom nagradom
Foto: arhiva T. Popović

Za nastavnika i koordinatora Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg Tatjanu Popović je rečeno: „Za neizmeran doprinos unapređenju nastave u svojstvu nastavnika i koordinatora obrazovno vaspitnog rada na srpskom jeziku u pokrajinu Baden-Virtembergu, SR Nemačka.

Dodela nagrade za Tatjana Popović
Foto: ahriva T. Popović


U svojstvu nastavnika i koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg, SR Nemačka, svojim požrtvovanim radom i inovativnošću doprinela je unapređenju nastave, većim dostignućima učenika i njihovoj motivaciji za učešće u različitim projektima i vannastavnim aktivnostima. Dobitnica je nagrade za najinovativnijeg nastavnika nemačkog jezika na konkursu izdavačke kuće „Kllet“ Beograd i Svetosavske povelje koju dodeljuje skupština Opštine Inđija“.

Generalni konzul Božidar Vučurović i ministar prosvete Mladen Šarčević
Foto: arhiva MPNTR

Prošle godine Svetosavsku nagradu iz rasejanja za unapređenje i sam rad Dopunske škole na srpskom jeziku dobio je generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović. Ministar prosvete Mladen Šarčević boraveći par dana nakon dodele Svetosavske nagrade u nemačkom gradu Frajburgu na konferenciji Dopunskih škola (u Nemačkoj), autoru ovoga teksta je obrazložio dodelu nagrade. „Pokrajina Baden-Virtemberg je jedan on najboljih primera kako se ostvaruje dopunska nastava. Priča oko dopunske škole je oživela zahvaljujući, pre svega, Božidaru Vučuroviću, generalnom konzulu, koji je sebe uložio u ceo  projekat, te je zbog toga dobio Svetosavsku nagradu. Pokrajina Baden-Virtemberg je jedna od najrazvijenijih u Nemačkoj, sa više od 100.000 Srba. Podizanjem nivoa nacionalne kulture i negovanjem jezika, mi smo uspeli da sačuvamo to srpsko biće. Svejedno je da li će naši đaci koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku živeti u Srbiji, Nemačkoj ili nekoj trećoj zemlji, oni treba da znaju svoje poreklo, svoju tradiciju i svoje pesme“ rekao je ministar. On je naglasio da je kroz više dolazaka za Štutgart gde je prisustvovao i pratio rad srpske nastave u inostranstvu video ogroman napredak. „U početku kada sam dolazio mnoga deca nisu znala tri srpske rečenice. Fascinantno je kakav je napredak ostvaren da oni sada recituju, dolaze na takmičenja u Srbiju, pa čak i pobeđuju. Takođe oni objavljuju knjige i sa svojim vršnjacima u Srbiji prave zajedničke romane. Pokrajina Baden-Virtemberg na čelu sa generalnim konzulom Božidarom Vučurovićem je dala pokazala drugim pokrajina kako se radi. Isto se dobro radi i u Švajcarskoj, ali je Baden-Virtemberg apsolutno najbolji i najsvetliji primer“, naglasio je tada Mladen Šarčević.

Kako se kaže u našem narodu sve dobre stvari se završavaju na broju tri. Stoga se, po pozivima današnjih Srba koji žive u nemačkoj pokrajini Baden -Virtemberg  očekuje da će i naredne godine Svetosavskom nagradom zablistati novi pojedinac u ovom delu Nemačke. Redakcija portala Rasejanje.info naravno želi da se ne ostane na tom broju već da što više pojedinaca i organizacija iz rasejanja dobije ovu prestižnu nagradu.