Početna Događanja Srpska škola na sajmu turizma u Štutgartu

Srpska škola na sajmu turizma u Štutgartu

Koordinatrorka SDŠ (levo)sa članicama udruženje Naše ruke
i agencije GM Turs
Foto: arhiva T. Popović

Na Sajmu turizma, prvom po veličini u Evropi a drugom u svetu koji je nedavno završen u Štutgartu, svoje potencijale i lepotu zemlje predstavila je i Srbija. Ljubazno osoblje turističkih organizacija Novoga Sada, Valjeva, Čačka, Beograda, kao i Turističke organizacija Srbije i agencije Glob metropoliten Turs neumorno su radili devet dana i svojim prezentacijama nastojali da Srbiju prikažu u što lepšem svetlu i privuku što više turista. Članovi organizacija Naše ruke iz Beograda, koji su poznati po radionicama koje imaju za da cilj da očuvaju stare srpske tradicionalne srpske zanate (opančarstvo, tkanje, vez, pustovanje vune,  ručnu izradu nakita, suvenira…) su kao i prethodnih godina na ovome Sajmu bili zaduženi za animaciju najmlađih. Takođe i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu su od prvog učešća Srbije na ovome Sajmu prisutni. Svojim znanjem, umećem ali i velikoj ljubavi prema svojoj zemlji pomagali su na štandu Srbije. Novina na srpskom štandu ove godine je bila prezentacija Srpske dopunske škole.

Lav Georgije Popović predstavljao SDŠ na sajmu turizma u Štutgartu
Foto: arhiva T. Popović

U saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu na čijem čelu je generalni konzul Božidar Vučurović, omogućeno je predstavljanje Srpske škole na jednoj od pozornica sajma, gde su se raznim, prigodnim programom predstavljale zemlje učesnike. „Naša škola predstavila se kulturno-umetničkim programom pod nazivom „Povratak svojoj kolevci“. Po rečima gledalaca opravdali smo poverenje koje su nam ukazali domaćini. Rukovodeći se ciljevima za unapređenje nastave, sedmodnevno prisustvo na štandu Srbije iskoristila sam za osnivanje kontakata i promociju rada naše škole“ istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg, Tatjana Popović. Ona je naglasila da se sa predstavnicima organizacije Naše ruke  dogovorila o budućoj saradnji.

U duhu tradicije _ pogača na sajmu sa kojom su se dočekivali posetioci
Foto: arhiva T. Popović

Ovaj sajam turizma u Štutgartu, 52. – i po redu posetilo je nepunih 300.000 osoba. 2161 izlagač je bio prisutan, održano je preko 600 prezentacija, korišćeno je 8 hala na površini od 75000 kvadratnih metara. Predstavljene su najatraktivnije destinacije celog sveta, najnovija oprema za kampovanje i „Karavaning“ (putovanja kamperima, karavanima i kamp prikolicama), po čemu je ovaj sajam i najprepoznatljiviji. Takođe bilo je dosta ponuda iz oblasti biciklističkog turizma, planinarenja, krstarenja, putovanja brodom kao i ponuda „Golf & Wellness“. Drugi naziv za ovaj sajam je „Sajam godišnjih odmora“ i uvek se odražava na početku godine što Nemcima daje mogućnost da se već krajem januara odluče koju će zemlju (ili koje će zemlje) te godine posetiti. Preko 70 posto Nemaca godišnje otputuje u neku stranu zemlju.  Naredne godine Sajam turizma će se održati u periodu od 23.-31. januara i Srbija će ponovo biti prisutna.

Generalni konzul Božidar Vučurović (levo) na štandu Srbije
„čeka “ svoj portret
Foto: arhiva B. Vučurović