Početna Događanja Srpski centar Štutgart proslavio Svetog Savu

Srpski centar Štutgart proslavio Svetog Savu

Članovi Srpskog centra Štutgart obeležili Svetoga Savu
Foto: Fejsbuk SCŠ

Članovi Srpskog centra Štutgart slave dve slave: Svetog Savu i Petrovdan. Na tu ideju su došli,  kada su osnovali Centar, koji je nastao spavanjem dva društva: Dukata sa delom članova Svetog Save (oba iz Štutgarta). Obe slave se slave podjednako i po svim srpskim običajima, sa svim članovima. A Srpski centar ih ima – 350.

Domaćini slave (desno) porodica Đuričković i porodica Kovačević (levo)
Foto: Fejsbuk SCŠ

Domaćin prve slave, bio je ujedno i jedan od osnivača Centra,  Đoko Đokić sa članovima svoje porodice. Već na toj, prvoj proslavi je dogovoreno da za svaku sledeću slavu, domaćini budu članovi dve porodice. Dogovoreno – urađeno. Ove godine kumovi su bili članovi porodice Đuričković – Radosav Raka sa suprugom Sandrom i ćerkama Marijom i Ninom i Kovačević – Milojko sa suprugom Jovanom i decom Melani i Stefanom. Njihova slavska obeležja osveštao je i slavski kolač prerezao sveštenik Stanko Rakić iz Štutgarta. On je pohvalio rad ovoga Centra, koji nastoji da okupi što više Srba i čini sve za decu i omladinu, kako bi odrastali u duhu srpske tradicije i kulture.

Srpski centar je uvek pun dece
Foto: Fejsbuk SCŠ


Oduševljeni atmosferom, pozitivnom energijom, nasmejanim licima mladih, ambijentom u nedavno useljenim prostorijama ovogodišnji domaćini su izrazili želju da budu kumovi i naredne godine kada se bude slavio Sveti Sava. „Naravno da smo počastvovani njihovom i željom i odlukom. Lep gest koji svima prija. To je u stvari velika pohvala našeg Centra, koji se ne samo trudi da bude jedna velika porodica, već to i jeste. Mi iz uprave smo mnogo ponosni na sve naše članove“ istakla je predsednica Centra za portal Rasejanje.info Darinka Vićentijević.

Predsednica Darinka se toplo zahvalila i svim vrednim domaćicama koje su se potrudile da ionako bogata trpeza bude još bogatija. Lepo druženje upotpunili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, koji su se odazvali pozivu i došli na proslavu Svetoga Save. Uz lepo druženje, prijatne priče i finu muziku članovi su se družili i uživali u negovanju običaja i tradicije svoga naroda.