Početna Događanja Proslava Svetoga Save u Ulmu u Nemačkoj

Proslava Svetoga Save u Ulmu u Nemačkoj

Proslava Svetoga Save u Ulmu
Foto: arhiva SPC Ulm

U Ulmu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg svečano je proslavljen prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj Sveti Sava. Organizator ove velike proslave bila je crkvena opština i parohija Ulm na čelu sa protojerejom Ljubomirom Zoricom. Otac Ljubomir je služio večernje bogosluženje u hramu Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana uz prisustvo velikog broja vernika, učenika veronauke i srpske škole, članova folklornog ansambla i građana iz ovog i okolnih mesta.

Slavski obrad u Ulmu
Foto: ariva SPC Ulm

U obližnjoj sali održana je velika Svetosavska akademija, na kojoj su nastupili učenici veronauke i srpskog jezika iz škole koja postoji pri hramu u Ulmu. Neumorna učiteljica Nataša Đukanović se kao i svih prethodnih godina potrudila da se učenici predstave u što lepšem svetlu i da sa puno ljubavi izvedu bogat program posvećen Svetome Savi. Ona godinama podučava decu i vrlo vešto uspeva da ih dobro nauči ne samo srpskom jeziku već i običajima, kulturi, istoriji, geografiji, muzici svoga naroda. Njen trud i rad se veoma ceni u Ulmu, kao i sveštenika Ljubomira Zorice koji već decenijama drži nastavu veronauke, koju deca rado pohađaju.

Nakon lepog programa punom recitacijama, pesama, tekstova i dramskih prikaza Svetom Savi u čast učenici su nagrađeni svetosavskim paketićima, koje su pripremili brižni domaćini, porodice Božić, Ristić i Savić iz Ulma.

Pred prepunom salom evangelističko-katoličkog kulturnog centra, nastupio je i folklorni ansambl Sveti Nikolaj Srpski iz Ulma sa nekoliko tradicionalnih igara iz otadžbine, dobivši aplauze i ovacije prisutnih gostiju.