Početna Događanja Sveti Sava proslavjen i u Ofenbahu u Nemačkoj

Sveti Sava proslavjen i u Ofenbahu u Nemačkoj

Deo učenika nastavnice Sonje Zrnić iz Ofenbaha sa okolinom
Foto: arhiva S. Zrnić

U prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah iz Ofenbaha Sveti Sava se slavi decenijama kao slava Centra. Slavi se zajedno sa učenicima srpske škole, članovima hora, svojim članovima i prijateljima. Kao i svaka slava udruženja u rasejanju, dobro je posećena i često  su prostorije premale za sve prisutne. Tako je bilo ovoga puta i Ofenbahu. Učenici nastavnice Sonje Zrnić svi iz okruga Ofenbah izveli su divnu Svetosavsku priredbu, koju su upotpunili članovi pevačkog društva Stevan Mokranjac i dva dečija člana literarne sekcije Ršum školice.

Recitacije su se izvodila prosvetilju u čast
Foto: arhiva S. Zrnić


Priredba je počela pesmom Zdravica Ljubivoja Ršumovića, koju su odrecitovali Marko Čorlija (u ime članove svoje porodice, koji su bili ovogodišnji domaćini slave) i Robert Jovanovski, predsednik Centra. Nakon pozdravne reći menadžera Centra Gorana Tomića i svetosavske himne u izvođenju pevačkog društva Mokranjac učenici Srpske škole su govorili o Svetome Savi. Ko je bio Sv. Sava, besede, divna dela o njegovom životu, pesmice posvećene prosvetitelju u čast smenjivale su se jedna za drugom, a prisutna publike ih je rado slušala i nagrađivala bogatim aplauzima. Njih je pratila na gitari a potom se i solo predstavila Simona Babić, koja je inače član hora Mokranjac. Najviše aplauza su dobili najmlađi, grupa recitatora iz „Lajbnic“ škole. Pesmom Dragana Jovanovića Ružo rumena, učenica Jana Bekić je oduševila prisutne. Đačka priredba na kojoj je obeležena školska slava završena je stihovima pesme Sa Kosova zora sviće i divnom melodijom Usnila je dubok sanak u izvođenju Simone Babić.

Sveštenik Nedeljko Đokić osveštao je slavska obeležja i prerezao slavski kolač ovogodišnjih domaćina porodice Čorlija. Marko, Danijela, Vukan i Radinka su treći put kumovi Svetoga Sava u Ofenbahu. Ljubav prema srpskim običajima, kulturi i tradiciji je kod njih prilično izražena, kao i prema SKC Ofenbah. Domaćini sledeće slave su Aleksandar i Bojana Tepšić iz Kenigštajna.

Nakon i divne besede oca Đokića i podele svetosavskih paketića usledila je proslava uz muziku i večeru, interesantne priče, druženje i igru. Slavi centra prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović