Početna Događanja Predavanje o Milutinu Milankoviću u Beču

Predavanje o Milutinu Milankoviću u Beču

U okviru svetosavskih svečanosti, u organizaciji Crkvene opštine Sveti Sava i odbora Prosvjete u Austriji, povodom izložbe o liku i delu velikog srpskog naučnika, u subotu uveče u crkvi Vaskrsenja Hristovog u Beču održano je multimedijalno predavanje „Milutin Milanković – život i delo”. Gost Prosvjete i predavač bio je Mr Slavko Maksimović, predsednik udruženja Milutin Milanković. Pored njega, među govornicima su bili i sveštenik Slaviša Božić i predsednik Prosvjete Srđan Mijalković. Prisutne je pozdravio i Milan Predojević, predsednik Skupštine opštine Inđija. On je najavio, da će u  Starom Slankamenu biti otvoren e kulturno-istraživački centar, koji će nositi ime Milutina Milankovića.

Prikazana je i kratka verzija igrano-dokumentarnog filma „Kroz vasionu i vekove”, koji je udruženje Milutin Milanković produciralo i predstavilo na brojnim predavanjima u Srbiji i regionu.

Predavanju su prisustvovali brojni zainteresovani, a među njima i predstavnici Konzulata Srbije u Beču, Stana Končarević i Milica Vučković. Muzičku podlogu događaju pružio je pevač, kompozitor i tekstopisac Ljuba Manasijević, umetnik čija muzika izražava srpski duh, istoriju i kulturu. On je otpevao nekoliko kompozicija, među njima i „Vostani Serbie”, koju je komponovao na tekst Dositeja Obradovića.

Sa otvaranja izložbe o Milutinu Milankoviću u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve
Foto: Fejsbuk Episkop Andrej

„Ovim projektom Prosvjete i Udruženja Milutin Milanković neguje se kultura sećanja. Ovakvim multimedijalnim sadržajima i predavanjima neophodno je da se ukaže na Milankovićeva naučna dela i na što bolji način prikaže Milutin Milanković, koji je imao svetsku slavu, a u srpskom narodu bio pomalo zaboravljen”, istakli su iz Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosjveta iz Austrije.

Izložba posvećena Milutinu Milankoviću postavljena je početkom decembra u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Zainteresovani mogu još uvek da vide izložbu o životu i radu Milutina Milankovića, koji je svojim životom spojio Beč i Beograd. U prethodnoj godini se obeležavalo 140 godina od rođenja ovog čuvenog srpskog naučnika i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu. Milutin Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. veka, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena, koji su proučavali planetu Zemlju. Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, zatim lične stvari, fotografije i prepiske sa poznatim svetskim naučnicima. Posetioci mogu da se upoznaju i sa posebnim materijalom, prikupljenim u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.