Početna Događanja U Štutgartu održana Svetosavska akademija učenika Srpske dopunske škole

U Štutgartu održana Svetosavska akademija učenika Srpske dopunske škole

Svetosavska akademija u Štutgartu ponovo je okupila veliki broj đaka i roditelja
Foto: Rasejanje.info

„Od Rastka do Svetog Save“ bio je naziv Svetosavske akademija učenika Srpske dopunske škole nastavnica Slavice Simić, Valentine Damjanović, Ksenije Gaćinović, Tatjane Popović, Jovane Knežević i Nataše Milenković. Nastupili su polaznici verske nastave pri Hramu sabora Srba svetih u Štutgartu, potom učenici Srpske dopunske škole iz Štutgarta sa okolinom, kao i đaci iz Gepingena, Manhajma, Hajlbrona i Hajdelberga. Akademija je počela Svetosavskom himnom svih učenika učesnika ove priredbe, a potom su održani pozdravni govori: protojereja –stavrofora  Borislava Simića (starešine hrama u srpskog crkvi u Štutgartu), generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Božidara Vučurovića, kao i koordinatora Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg Tatjane Popović.

Prisutni na akademiji
Foto: Rasejanje.info

Ispred Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prisutnima se obratila pomoćnica ministra Jasmina Jovanović, koja je zajedno sa Tatjanom Cvetkovski posebnim savetnikom ministra prisustvovala akademiji. Gospođa Jovanović je prenele pozdrave ministra Mladena Šarčevića, čestitala slavu i izrazila svoje zadovoljstvo što je poznava na Akademiju, koja je organizovana od nosioca ovogodišnje Svetosavske nagrade.

„Povratak svojoj kolevci“ prikazan i u Štutgartu
Foto: Rasejanje.info

Program se sastajao od više recitala pesama posvećenim Svetom Savi, dramskim nastupom, kao i nastupom četiri učenika Srpske dopunske škole iz Štutgarta i Manhajma pod nazivom „Povratak svojoj kolevci“, koju su izveli na centralnoj Svetosavskoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu. Za kraj svi učenici su izveli pesmu „Plava ptica“ baladu iz istoimene predstave igrane u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Recitacije posvećene Svetom Savi
Foto: Rasejanje. info

Prisutni u sali, pretežno roditelji učenika koji su nastupali, ali i ostali gosti koji nepunih 30 godina prate Svetosavsku akademiju u Štutgartu sa puno aplauza su pozdravljali nastupe đaka. Svi đaci su dobili svetosavske paketiće, dar crkvene opštine u Štutgartu. Pored oca Borislava Ilića na akademiji je prisutan i protojerej Stanko Rakić, konzul BiH u Štutgartu Biljana Marilović, kao i članovi Crkvenog odbora iz Štutgarta pri hramu Svetih Srba Svetitelja.