Početna Događanja Prva proslava Dana Republike Srpske u Švajcarskoj

Prva proslava Dana Republike Srpske u Švajcarskoj

Prva proslava Dana i slave Republike Sprske u Švajcarskoj
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Na inicijativu Udruženje majevičana u Švajcarskoj minulog vikenda, je po prvi put u Cirihu proslavljen Dan Republike Srpske. Ideja da se Dan i slava Republike Srpske slavi i u Švajcarskoj nastala je pre dve godine. Ovogodišnja organizacija je bila na veoma visokom nivou, kao i sama poseta uz prisustvo velikog broj zvanica iz Republike Srpske, Srbije i srpskog rasejanja.

Slavski obrad u hramu Uspenja Presvete Bogorodice
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Obeležavanje dana Republike Srpske u Švajcarskoj počelo je osveštenjem i lomljenjem slavskog kolača u čast Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, slavi RS. Obred je održan u hramu Svete Trojice u Cirihu. Visoki gosti iz Republike Srpske i Srbije istoga dana posetili su i hram Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu.

Priznanja za zaslužne pojedince i institucije iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Glavna svečanost održana je u gradskoj hali u Dietikonu kraj Ciriha. Nakon intoniranja himne, u prepunoj sali njegovo preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je blagoslovio skup i održao prigodnu besedu. Od srca je čestitao Dan Republike Srbije i ideju da se ona obeleži i u Švajcarskoj. „Posebno je na prisutne pozitivno delovalo zapažanje Vladike Andreja da je on kao dete posleratnog, emigrantskog sveštenika, protojereja-stavrofora Dobrivoja Čilerdžića shvatio značaj negovanja rodoljubive i pravoslavne svesti ljudi izvan granica majke Srbije“, istaknuto je na episkopovoj Fejsbuk stranici.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović je u ime Vlade Republike Srpske naglasio da je Srpska garant kulturnog, prosvetnog, nacionalnog i svakog drugog opstanka Srba. Načelnik opštine Lopare, Rado Savić se zahvalio majevičkoj dijaspori što pomaže rodni kraj i pozvao sve predstavnike vlasti u Republici Srpskoj da saradnjom i razvijanjem partnerstva sa dijasporom u zapadnoj Evropi ubrzaju razvoj Republike Srpske, preuzimanjem iskustva od ekonomski naprednih sredina.

Prisutni u Gradskoj hali u Dietikonu
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Svečanosti su pored pomenuti prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj Boro Bronza, Ambasador Srbije Goran Bradić, generalni konzul Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, državni sekretar ministra za ekologiju Vlade Srbije Branimir Blažić, narodna poslanica Skupštine Republike Srbije, Jelena Vujić Obradović, kao i veliki broj pripadnika srpskog rasejanja ne samo iz Švajcarske već iz Nemačke i Francuske.

Pre početka svečane akademije uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske.

Veliko interesovanje sprskog rasejanja za proslavu Dana i slave RS
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

Prigodan kulturno zabavni program priredili predstavnici srpskog rasejanja u Švajcarskoj – grupa devojaka crkvenih horova iz Ciriha i Sankt Galena, folklorna društva, Abrašević iz Ciriha, Kikac iz Bazela, Nikola Tesla iz Lucerna i Vuk Karadžić iz Šeneverda. Stojan Stevanović predsednik organizacionog odbora proslave Dana RS je zadovoljan proslavom i obeležavanjem prve slave. Uz dosta dobre muzike, narodnim veseljem i lepim druženjem svečanost je završena uz srce, koje uvek kod našeg naroda kuca za Srpsku.
Slava i Dan Republike Srpske odražavaju se već godinama u Štutgartu, Moskvi, Beču, u organizaciji Privrednih predstavnika Republike Srpske u tim državama.