Početna Događanja U Štutgartu proslavljen Sveti Sava

U Štutgartu proslavljen Sveti Sava

Slavski obred u Štutgartu sa ovogodišnjim kumovima
članovima porodica Ristić, Stojković i Senić
Foto: arhiva SPC Štutgart

Crkvena opština Štutgart od svog postojanja proslavlja praznik prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Save. Tako je bilo i ove godine. Proslava je počela liturgijskim sabranjem, u hramu Sabora Srba Svetitelja gde je bogoslužio protojerej Stanko Rakić uz sasluženje protonamesnika Milenka Bakmaza i đakona Bojana Jarića.

Beseda oca Stanka Rakića
Foto: arhiva SPC Štutgart

Nadahnutom besedom, otac Stanko je istakao da je „Sveti Sava bio i ostao najveći rođeni od majke Srpkinje, ikada. Takođe  je naglasio da je prvi sprski arhiepiskop uložio sav svoj trud u prosvetiteljstvo i da je za današnje generacije jako bitno da se što kvalitetnije obrazuju jer u korenu svakog zla stoji neznanje. Stoga se dešava da ,,neznanje i religija uvode čoveka u terorizam, neznanje i snaga u tiraniju, neznanje i novac u korupciju a neznanje i siromaštvo u kriminal“.

Moravci iz Štutgarta na bini
Foto: arhiva SPC Štutgart

Nakon službe u hramu, proslavljanje velikog svetitelja je nastavljeno u gradskoj sali, uz bogatu slavsku trpezu. Slavska znamenja ovogodišnjih kumova porodicima Drage Ristića, Dragiše Stojkovića  i Predraga Senića je osveštao i slavski kolač prerezao protojerej Stanko Rakić. Kume narodne slave su Nada Vasić, Julijana Popović i Dragana Vojvodić. Bogat ručak spremile su članice Kola srpskih sestara Sveta Petka, a u kulturnom delu su se predstavili mladi igrači Srpskog centra i Morave iz Štutgarta.

Najmlađi folkloraši na bini
Foto: arhiva SPC Štutgart

U dobrom raspoloženu uz dobru muziku, omiljene pesme i dobre prijatelje proveo se divan dan druženja uz lepo sećanje na lik i delo prvog srpkog arhiepiskopa. Dečica su kao i uvek do sada dobila svetosavske paketiće.

U gostima su bili i predstavnici diplomatkog kora RS u Štutgartu generalni konzul Božidar Vučurović i konzul Dragan Dimitrijević
Foto: arhiva SPC Štutgart