Početna Događanja Predsednika Saveza srpskih udruženja Nemačke Danila Đokića u Srbiji primili patrijarh Irinej,...

Predsednika Saveza srpskih udruženja Nemačke Danila Đokića u Srbiji primili patrijarh Irinej, predsednik Vučić, Nikola Selaković i čelni ljudi Novoga Sada

Ove godine se po prvi put Dečija Evropska smotra održava u matici – 11. i 12. aprila u Spensu u Novom Sadu nastupiće preko 30 ansambala iz rasejanje i regiona

Predsednik RS Vučić, generalni sekretar RS Selaković i predsednik nemačkog saveza Danilo Đokić
Foto: ahriva D. Đokić

Predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) Danilo Lilo Đokić boravio je u radnoj poseti Beogradu i Novom Sadu. Povod je bila zajednička organizacija nemačkog i švajcarskog saveza Osme po redu Dečije evropske smotre srpskih folklora dijaspore i Srba u regionu. Ovogodišnja Dečija evropska smotra po prvi put će se održati u Srbiji i to u Novom Sadu, u čuvenom Spensu, u periodu od 11. do 12. aprila. Prema trenutnom planu trebalo bi da nastupi preko 30 dečijih folklornih ansambala iz rasejanja i Srba u regionu. Dečiji folklorni ansambli iz Srbije bi nastupali u revijalnom delu. Procenjuje se da bi preko 3000 takmičara i posetilaca u ta dva dana posetilo Novi Sad.

Dogovori oko same realizacije smotre su počeli i to je bio povod da se predsednik SSUN sastane sa generalnim sekretarom predsednika Republike Srbije Nikola Selakovićem, potom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Njegovom svetlošću Patrijarhom Irinejom kao i  Daliborom Rožićem članom gradskog veća za kulturu i Stankom Ljubičićem šefom kabineta gradonačelnika Novoga Sada.

Patrijarh Irinej dao blagoslov za Dečiju Evropsku smotru i pozdravio ideju da je ona održava u Srbiji
Foto: arhiva D. Đokić

Predsednik SSUN Danilo Lilo Đokić je upoznao generalnog sekretara Nikolu Selakovića sa svim gore navedenim činjenicama. Selaković je odmah prepoznao i podržao ovo brojčano najveće okupljanje srpske dece iz rasejanja i regiona u matici. Predsednik Đokić se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahvalio  ispred nemačkog saveza na njegovom radu i pomoći koju pruža srpskoj dijaspori.  Sa druge strane, predsednik Vučić je pohvalio ideju da deca iz dijaspore i regiona nastupe u matici zajedno sa dečijim folklornim ansamblima iz Srbije i prihvatio je da bude pokrovitelj 8. Dečije evropske smotre folklora u Novom Sadu.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej takođe je primio predsednika SSUN Danila Đokića. Dao mu je blagoslov za održavanje smotre i okupljanju dece. Patrijarh je poželeo uspešnu organizaciju smotre  i izrazio zadovoljstvo što se ovakve manifestacije održavaju u Srbiji.

U Novom Sadu sa Daliborom Rožićem
članom gradskod veća za kulturu
Foto: arhiva D. Đokić

Posetu Srbiji predsednik nemačkog saveza završio je u Novom Sadu. Obišao je SPENS u kome će se održati smotra folklora, sastao se i razgovarao sa Daliborom Rožićem članom gradskog veća za kulturu i Stankom Ljubičićem šefom kabineta gradonačelnika. Gost iz Nemačke zahvalio se čelnim ljudima Novoga Sada na prihvatanju ponude da se smotra održi u Novome Sadu kao i na svemu što su uradili i omogućili da  8. Dečija evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu ima najbolje uslove.

Iz nemačkog saveza putovanje u Novi Sad potvrdili su ansambli SKC iz Ofenbaha, Kolo iz Esena, Karađorđević iz Rojtlingena, Sloga iz Manhajma, Zlatni Opanak iz Berlina, Srpski centar Štutgart, Dunav iz Hohajma, Kolo iz Frankfurta, Izvor iz Novog Izenburga,  SKC iz Sindelfingena, Nova generacija iz Šorndorfa, Jugos iz Minhena i Dunav Kolo kolo iz Berlina.