Početna Najave Monodrama o Milunki Savić u Esenu, Diseldorfu i Kelnu (od 28.02. –...

Monodrama o Milunki Savić u Esenu, Diseldorfu i Kelnu (od 28.02. – 01.03.)

Foto: Eparhija Diseldorfska i Nemačka

Eparhija diseldorfska i nemačka, u saradnji sa Crkvenim opštinama Esen i Keln, organizuje monodramu o Milunki Savić u izvođenju Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. U petak 28. februara u 18 časova predstava će se izvesti u Esenu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Im Looscheid 27 (45141 Essen); u subotu 29. februara u 18.30 u Eparhijskom centru Wahheimerstr. 54, 40472 Düsseldorf); i u nedelju 1. marta u 13. časova u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kelnu (Frankenplat 15, 51149 Köln)

Tekst za monodramu Milunka napisala je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković, koja i igra Milunku Savić u predstavi. Režirao ju je Petar Stanojlović. 2015. godine ova predstava  proglašena je za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu. Osvojila je Zlatna kolajna publike Siniša Dašić, kao i nagradu Zlatni vitez na međunarodnom festivalu u Moskvi takođe 2015. godine.

Monodrama predstavlja ličnu ispovest Milunke Savić, najveću heroinu koju je Srbija ikada imala. Kao žena ratnik, govori o životu, smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene koja je dobila mnoga odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmama, dva ordena Legije časti…). Priča počinje u kopaoničkom selu Koprivnici gde provodi svoje devojačke dane, prati njene ratne dane i posleratan život.

Učestvovala je u Balkanskim ratovima u kojima se čak godinu dana borila pod imenom Milun Savić. Ošišala je kosu i povila grudi kako se ne bi otkrilo da je žena. Milunkina tajna otkrivena je nakon što je ranjena u Bregalničkoj bici 1913. godine. Nastavila je ratovati i osvojila brojna odlikovanja za hrabrost. Bila je sedam godina u ratu. Nakon rata je radila kao čistačica, uz ćerku Milenu i troje dece koje je usvojila, othranila je ukupno 37-ro dece.

Monodrama je prvi put izvedena u junu 2014. godine. Autorka i glumica Vesna Stanković je sa njom gostovala na više kontinenata i kako je sama izjavila igraće je do kraja života. Priča je dokumentarno rađena na osnovu iskaza njenih savremenika. Citirane su njene reči na osnovu priča koje su glumici Stanković pričali njeni unuci, praunuci, snaje, ljudi koji su je poznavali dok je bila živa, kako je izgledala, kako je razmišljala, kako je govorila. Monodrama predstavlja i lekciju o ljubavi, patriotizmu, životu, čovekoljublju..