Početna Kultura Dan maternjeg jezika – „da i srpski bude ravnopravan“ – poželeli u...

Dan maternjeg jezika – „da i srpski bude ravnopravan“ – poželeli u Prosvjeti Austrije

Učenici Prosvjetine Srpske škole u Beču
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

U svetu se danas obeležava Dan maternjeg jezika. „Korišćenje svog maternjeg jezika je za sve ljude osnovno ljudsko pravo i tekovina slobode i demokratije“ istakli su u Srspko prosvjetnom kulturnom društvu (SPKD) Prosvjeta Austrija. Međutim takvo stanje nije sa srpskim jezikom u ovoj modernoj evropskoj državi. Stoga je Prosvjeta iz Austrije uputila apel, da se dozvoli i omogući, da srpski jezik bude ravnopravan i u ovoj alpskoj zemlji.

Foto: SPKD Prosvjeta

Saopštenje Prosvjete Austrije prenosimo u celini:

Na žalost u Austriji srpski jezik još nije zvanično priznat, već se koristi nametnuta izmišljena politička konstrukcija „bks“(bošnjačkokroatosrpski), iako je posle nemačkog upravo srpski jezik sa najviše govornika u ovoj zemlji!

To nije dobro ni za građane Austrije srpskog maternjeg jezika, ni građane Srbije i sve Srbe koji žive i rade u Austriji, ni za ostale građane Austrije, jer šteti ugledu ove zemlje, koja se inače smatra uspešnom u domenu zaštite ljudskih prava.

Kao odgovorna organizacija, Prosvjeta u Austriji već godinama, na mnogo načina, pa i kroz projekat Škola srpskog jezika, pokušava da pozitivno utiče na to da se ova situacija popravi, na korist svih, a naročito brojne dece i mladih koji u Austriji odrastaju u uslovima dvojezičnosti.

Uz poštovanje za sve jezike, u želji da se i srpskom jeziku obezbedi jednaki status i jednaka prava kao i ostalima, pozivamo sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji, kao matici, da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni sa svima ostalima!

Neka nam je srećan Dan maternjeg jezika!

 Povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika,

Saopštenje Upravnog odbora SPKD Prosvjeta Austrija, Beč, 21.02.2020.