Početna Događanja Sastanak roditelja učenika Srpske dopunske škole u Frajburgu

Sastanak roditelja učenika Srpske dopunske škole u Frajburgu

Deo prisutnih đaka na školskog času kada je održan roditeljski u Frajburgu
Jedva čekaju da posete Beograd
Foto: Rasejanje.info

Roditelji učenika Srpske dopunske škole iz Frajburga u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg održavali su nedavno roditeljski sastanak sa učiteljicom koja već drugu godinu za redom podučava njihovu decu u ovom gradu. Za neke je ovo bio prvi susret jer su njihova deca pošla u srpsku školu ove školske godine. Učiteljica Biljana Anđelković svakog četvrtka dolazi iz Filingen-Šveningena kako bi učila svoje đake u Frajburgu. I po jakoj kiši i po ledu i snegu iz Švarcvalda ona putuje da bi održala nastavu. Đaci je vole i mnogo su naučili. Posebno ih je motivisao predlog da sa svojom učiteljicom odu za glavni grad Srbije na nedelju dana. Njih 12-oro jedva čeka realizaciju tog projekta. Više od pola ih nikada nije bilo u Beogradu, u gradu o kome su čuli mnogo lepe priče, koji je bogat istorijom, muzejima, lepim spomenicima i divnim zgradama. To je bila i jedna od tema razgovora roditelja i dece. Za Beograd bi išli „malo stariji“ i to uz pratnju još dva roditelja. U narednom periodu će se raditi na realizaciji projekta. Ideja je da deca budu smeštena kod svojih vršnjaka u Beogradu, đaka matične škole učiteljice Biljane Anđelković. Druga glavna tema sastanka je bio radni materijal, a treća dan održavanja nastave. Velikom broju dece ne odgovora četvrtak zbog obaveza u nemačkim školama, pa ne mogu da dolaze redovno ili da ne kasne… Za skoro se roditelje i učenike petak i subota bi bili mnogo bolji dani pa ostaje da se savet roditelja obratio koordinatoru Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu.

Učiteljica Biljana Anđekolić (desno u poslednjoj klupi) motivisala đake da nauče ćirilicu i srpki, a oni drugi đake… i tako se stiglo do preko 30 učenika
Na slici i deo roditelja na održanom sastanku
Foto: Rasejanje.info

U Frajburgu u srpskoj školi je za sada upisano preko 30 đaka. Toliki broj đaka u srpskoj školi grad Frajburg nije imao nikada. Od raspada bivše zajedničke države bilo je dovoljno i malo preko za formiranje odeljenja. Slušajući od druge dece kako učiteljica Biljana Anđelković radi i podučava mnogi učenici su poželeli da bude na nastavi. I ne samo da su došli već su i ostali. Pojedini roditelji kažu da ne mogu da prepoznaju svoju decu i njihovu želju da nauče na prvom mestu ćirilično pismo ali i da poprave znanje srpskog jezika. Svi su se na sastanku toplo zahvalili učiteljici Biljani na motivaciji, odličnom radu sa decom i dobroj volji da ih vodi za Beograd, kao i na tolikom broju đaka. Uz komentar da se dobar rad brzo pročuo i kod dece i kod roditelja te stoga svi rado dolaze u srpsku školu.