Početna Događanja Humanitarna zajednica Radosti moja iz Štutgarta deseti put za redom obradovala najmlađe...

Humanitarna zajednica Radosti moja iz Štutgarta deseti put za redom obradovala najmlađe na Kosovu i Metohiji

Paketići podeljeni za decu u mestu Osojane
Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Humanitarna hrišćanska zajednica Radosti moja iz Štutgarta već deset godina pomaže ugroženom srpskom stanovništvu u Srbiji, Republici Srpskoj, u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pomoć stiže na razne adrese a po najviše za Srbe na Kosovu i Metohiji. Hrabro i odlučno članovi ove organizacije odlaze na Kosovo i Metohiju i odnose novac, belu tehniku, paketiće, sanitarni materijal i sve ostalo što je potrebno našem narodu, kako bi im bar na kratko izmamio osmeh i pomogao u njihovoj borbi da ostanu na svetoj srpskoj zemlji. Članova nema puno ali se to u njihovom radu ne primećuje.

Podeljeno 390 paketića za srpsku decu u enklavama na KiM
Foto: arhiva HHZ Radosti moja


Akcije se sprovode tokom cele godine ali se najviše novca sakupi za Svetosavske paketiće koji se predaju deci o Savindanu. Tako je bilo i ove godine kada su članice Radosti moja Sanja Dier Dragičević, Grozda Lekić i Zora Vasić odnele novac i robu u vrednosti od 14.000 evra, koja su sakupljene uz pomoć sveštenika Bratislava Božovića iz Štutgarta, Milenka Markovića iz Filingena-Šveningena i Srđana Spasojevića iz Hajlbrona. Veliki broj parohijana i darodavaca je učestvovao u ovoj akcije gde ja nabavljeno 390 paketića. Oni su podeljeni učenicima u školama u Goraždevcu, Orahovcu, Osojanima i Velikoj Hoči. Sadržaj paketa je bio prilagođen starosti dece. Poklone su ovoga puta dobili i učenici Bogoslovije u Prizrenu.

Osmesi dece i radost su bili najlepši dar za članice Radosti moja,
koje su odnele paketiće i poklone
Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Za decu u Gračanici i Novom Brdu kupljeno je i podeljeno 61 pari čizmica i isto toliko zimskih jakni. Za ugrožene porodice u Novom Brdu i iz okoline Dečana predat je novac. Takođe veći novčani prilog je otišao u Narodnu kuhinju Majka devet Jugovića u Gračanici, kojoj godinama Radosti moja iz Štutgarta pomože. Takođe kao i prethodnih godina potpomognute su i mnoge crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji.

Paketi iz učenike Prizrenske Bogoslovije
Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Veliki broj srpskih porodica je dobio novčanu pomoć ili donaciju u garderobi, a jednoj višečlanoj porodici koja živi dosta udaljeno od drugih srpskih enklava, darivano je 600 evra, koliko je nedostajalo za kupovinu starijeg automobila za prevoz dece do škole ili do lekara. Hit pokloni za decu ove godine bile su košarkaške i fudbalske lopte, kojima videvši ih osmeh se nije sklanjao. Za članove Radosti moja nema lepše zahvalnosti od osmeha i sreće i dece i njihovih roditelja kojima je u tom trenutku bar malo olakšano. Zato su i vođeni rečima čuvenog Duška Radovića da „naše malo nekome može biti mnogo za one koji nemaju nimalo“ pokrenuli ovu akciju i godinama je uspešno realizuju.

Sanja Dier Dragičević, Grozda Lekić i Zora Vasić su u ime Radosti moja
predale paketiće i novčanu pomoć
Foto: arhiva HHZ Radosti moja

Članovi Hrišćanske humanitarne akcije Radosti moja se od srca ponovo zahvaljuju Raško – prizrenskoj eparhiji koja je pomogla da se darovi stignu u prave ruke. Takođe pomoć u realizaciji humanitarne akcije su omogućili i profesorka i novinarka Olivera Radić iz Orahovca, monah Isaije iz manastira Visoki Dečani, protinica Svetlana Stević kao i saputnici tokom putovanja po Kosovu i Metohiji Siniša Živić i Ivica Nakalamić iz Orahovca.

Slava Radosti moja

Sveti Simeon Mirotočivi je zaštitnik hrišćanske zajednice. Proslava velikog sveca će ujedno biti i jubilej 10 godina postojanja humanitarne hrišćanske zajednice. Stoga će se sutra 23. februara održati veliko slavlje u prostorijama Gradske sale  (Buerger Zentrum West – Schwabstr. 91 u Štutgartu) sa početkom u 13 časova. Pored godišnjeg izveštaja, bogatog ručka i kulturnog dela programa, goste će zabavljati članovi grupe Ritam srca.